Pomerančové džusy podraží
Pomerančové džusy, jeden z oblíbených zdrojů vitamínu C, by mohly do budoucna podražit. Brazílie a USA, dva hlavní výrobci takzvaného zmraženého koncentrátu pomerančové šťávy (FCOJ), který je základem pro výrobů džusů, totiž zápasí s nedostatkem zásob.
Již nyní cena koncentrátu na burze v New Yorku neustále roste, dokonce i přesáhla historického rekord. Za kontrakt na koupi jedné britské libry (zhruba 0,45 kilogramu) koncentrátu v listopadu se nyní platí 180 centů, což v porovnání s počátkem letošního roku představuje zdražení o 40 %. Za poslední dva roky se cena ztrojnásobila.
Na zdražení koncentrátu už reagoval i německý diskontní řetězec Aldi, který cenu litru pomerančového džusu zvýšil z 55 na 69 centů.
Důvodem zdražování koncentrátu je to, že sklady největších světových výrobců v USA a Brazílii jsou prázdné. Výkon branže tak nyní zcela závisí na výsledcích letošní úrody. Vyrovnat navýšení poptávky zásobami z let minulých, jako tomu bylo v minulosti, možné není.
Hlavně pěstitele na Floridě navíc ještě čeká období hurikánů, které již v posledních třech letech na jejich plantážích napáchaly velké škody. Plantáží se dotklo sedm z devíti hurikánů, což USA vedlo k tomu, že poprvé za deset let musely koncentrát pomerančové šťávy dokonce dovážet. I letos pěstitelé na Floridě počítají s nejhorším.
Podle odhadů odborníků by produkce na jihu USA měla činit zhruba 170 miliónů beden (jedna bedna odpovídá 40,8 kilogramu), což je o třicet procent méně než v sezóně 2004/2005. Ze zhruba 250 beden je přitom možné vytvořit jednu tunu šťávy a ze šesti tun šťávy jednu tunu FCOJ. Ve zmražené formě je snadnější šťávu přepravovat, navíc zůstane zachován obsah vitamínů.
V Brazílii, která je na trhu FCOJ jedničkou a která přes tři čtvrtiny produkce vyváží do Evropské unie, již sklizeň začala počátkem července. O nové ceně se rozhodne především ve státě Sao Paulo, kde je většina plantáží. Zde se nachází 200 miliónů pomerančovníků, což odpovídá zhruba polovině světové produkce a zhruba 80 procentům obchodovaného koncentrátu. Svaz vývozců šťávy, Abecitrus, nicméně velké naděje nedává. Podle něj ze sklizených 340 miliónů beden půjde jen 310 až 320 miliónů na výrobu koncentrátu, čímž se sníží i vyvážené množství.
V posledních dvou letech přitom brazilští výrobci dokázali vyrovnat výpadky v USA a dodat vždy 1,35, respektive 1,4 miliónu tun FCOJ. "V posledních třech letech jsme vyváželi více, než jsme vyráběli," vysvětluje Ademerval Garcia, mluvčí Abecitrusu. Stav zásob brazilských výrobců se tím snížil o čtvrtinu. "Fáze historicky vysokých zásob je u konce," říká Maurício Mendes z poradenské firmy FNP.
Důvodů nižší produkce v Brazílii je několik. Jedním je snížení obhospodařované rozlohy kvůli nemocem stromů, druhý je rostoucí konkurence jiných agrárních produktů, jako je cukrová třtina či eukalyptus na výrobu celulózy.
Branži se sice podařilo v uplynulých pěti až šesti letech snížení plochy vynahradit navýšením produkce - místo dřívějších 208 stromů nyní na jednom hektaru roste 357 stromů, z nichž je možné sklidit 1200 beden namísto 700 beden, přesto ale růst není neomezený. Již roky totiž výrobci pomerančové šťávy a farmáři mezi sebou vedou spory kvůli cenové politice. Plantážníci výrobcům vytýkají, že uzavřeli cenový kartel. Své tvrzení dokládají tím, že 80 procent výroby FCOJ spravuje pět firem.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist