Snímek: Archiv
Jejich vyznavači dokáží být na ostatní velice přísní. Znám člověka, který své ženě, která chtěla připravit meruňkové knedlíky, přesně odpočítal potřebný počet a všechny ostatní putovaly do kádě. Švestek je na stromech letos poměrně dost, a tak se můžeme věnovat i jejich kuchyňskému zpracování.
Švestkové kouzlení
Díky viróze zvané šarka jsme o tradiční ovoce našich zemí málem přišli. Choroba po léta decimovala švestkové sady a teprve v posledních letech díky novošlechtěncům se charakteristické plody podzimu zase objevují na trhu i z domácích stromů a ne jenom z dovozu. Jejich sezóna právě vrcholí. V kuchyni se však s nimi dá pracovat díky jejich mražené, zavařené nebo sušené podobě celoročně. Specialitou jsou pravá švestková povidla, která nemají nic společného s marmeládami či džemy. Jejich příprava je však časově náročná, a proto na opravdová povidla narazíme jenom vzácně. Jejich název prý vznikl od slova povídat, protože se někdy musela míchat celou noc a u toho se pochopitelně povídalo.
Zatímco u nás se z nich destiluje slivovice, v Japonsku je velmi oblíbené švestkové víno. K nám se dostaly pravděpodobně s tureckými nájezdníky. Protože pocházejí z přední Asie. Dnes jsou rozšířené v mírném pásmu na obou polokoulích. Jedním z největších světových exportérů sušených švestek je například Chile.
Švestky jsou bohaté na draslík, vápník, hořčík a fosfor, obsahují provitamín A, vitaminy B a E. Posilují nervy a mají protisklerotický účinek a zlepšují odolnost organismu proti stresu. Mají hodně vlákniny, podporují trávení a mohou působit mírně projímavě.
Švestková kuchařka
Zapálená kuchařka Lenka Požárová připravila další díl svých kuchařek Což takhle dát si... a věnovala ho právě švestkám. Svým vzhledem i vzděláním se autorka vymyká zavedeným představám o ženě od plotny. Je mladá, elegantní, s vysokoškolským ekonomickým vzděláním. Původním povoláním daňová poradkyně se rozhodla změnit život sobě i blízkým a vrhla se na vydávání neobvyklých kuchařek, kterých chce každý rok představit kvarteto. Zatím drží nasazené tempo a představuje jednu monotematicky zaměřenou kuchařku za druhou. Každá je zaměřená na jeden druh zeleniny či ovoce. Všechny recepty pochopitelně nejenom sama uvařila, většinu i vymyslela, ale nechala je i elegantně nafotit a připravila vše potřebné pro vydání útlých, ale obsažných a objevných knížek. Nemusíte se při nich trápit tím, že by recepty obsahovaly nějaké pořád ještě těžko sehnatelné suroviny či ingredience. Jsou poměrně jednoduché a srozumitelné, tudíž dobře realizovatelné.
Už první díl věnovaný dýním byl svým způsobem netradiční a objevný. Po kuchařce nazvané Což takhle dát si dýně (srpen 2005) vyšel v září téhož roku špenát, který rehabilitoval tuto zeleninu, jež nám znechutily školní jídelny a podniky veřejného stravování. V lednu 2006 následovala mrkev, v dubnu chřest, který ukázal, že si na tuto vyhledávanou lahůdku mohou troufnout i obyčejní smrtelníci. V červenci, pěkně v předstihu před jejich hlavní sezónou, se na trhu objevily švestky a nyní fazole, které se hodí pro přípravu sytějších jídel vhodných v chladnějších měsících. Z jejích receptů jsme vybrali dva do naší rubriky Vařte s námi.
LIBOR ŠEVČÍK
libor.sevcik@economia.cz
Vařte s námi
Kuře dobyvatel - 4 osoby
500 g listového těsta - 400 g kuřecího masa - 160 sušených švestek - 150 ml smetany na vaření - 80 g sýra brie - 1 lžíce sušeného tymiánu - sůl
Listové těsto rozprostřete do dortové formy a vytvořte okraje. Na ně dejte na sousta nakrájené osolené kuřecí maso, švestky a kousky sýra. Zalijte smetanou a posypte tymiánem. Zapékejte v troubě předehřáté na 200 °C (v horkovzdušné na 180 °C) asi 20 minut. Před naporcováním nechte asi 15 minut vychladnout.Valašské lžičkování se závanem slivovice - 4 osoby
400 g čerstvých vypeckovaných švestek - 40 g másla - 2 lžíce skořicového cukru - 2 lžíce slivovice - tvaroh na strouhání na ozdobu
Švestky nakrájené na čtvrtky opékejte na másle za stálého míchání asi 3 minuty. Přidejte cukr, nechejte rozpustit a sejměte z plotýnky. Vmíchejte slivovici a naplňte do hrnečků a podávejte ozdobené strouhaným tvarohem horké.
Knižní tip
Lenka Požárová: Což takhle dát si... Švestky
O.O.T.B. Solutions a.s.
Doporučená cena: 199 Kč
Další informace na www.zapalena-kucharka.cz
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist