"Český trh stagnuje, hodně se nám daří export," potvrdil předseda Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Například výstav Pivovaru Černá Hora, kterému šéfuje, roste v posledních dvou letech asi o pět procent ročně. Nulový export před vstupem do Evropské unie se přitom zvedl na 15 tisíc hektolitrů ročně, tedy asi deset procent z celkové produkce 162 tisíc hektolitrů.
Podíl malých roste
Produkce malých pivovarů roste, část z nich ale podle Fuska žije na hranici ekonomické únosnosti. Zpravidla proto, že místo výroby velmi kvalitních regionálních piv dodávaných "okolo komína" a na export za odpovídající ceny zvolily strategii dodávat velmi levná piva do řetězců. "Jejich ceny někdy bývají tak nízké, že to české pivo shazuje," posteskl si Fusek.
Sedm velkých domácích výrobců piva, mezi než patří Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar, PMS Přerov, Drinks Union, Královský pivovar Krušovice a Starobrno, loni uvařilo podle odhadů zhruba 16,5 milionu hektolitrů piva, o milion více než v roce 2002. To bylo asi 84 procent celkové výroby, o 1,5 procenta méně než v roce 2002. Naopak zhruba tři desítky menších průmyslových pivovarů, z nichž většina se pohybuje pod výstavem 200 tisíc hektolitrů, zvedly podíl stejným dílem na 16 procent celkové produkce.
Pomáhají i turisté
Že se malí výrobci ve stínu velkých skupin neztrácí, dokládá i rozjezd některých pivovarů, které začaly v posledních letech prakticky od nuly. Například Pivovar Hubertus Kácov, který získali v roce 2001 noví majitelé, zvedl od té doby výstav dvacetkrát na 7000 hektolitrů ročně. Hlavními zákazníky jsou hospody v okolí, ale i v Praze, řekl šéf představenstva pivovaru David Hořejší. "Teď připravujeme lahvové pivo, čímž se zase výstav navýší a chtěli bychom se dostat na 12 až 15 tisíc hektolitrů," uvedl.
Zájmu o regionální piva podle některých odborníků svědčí turistický ruch. Proto se řada malých pivovarů na pivní turistiku zaměřuje a snaží se nalákat domácí i zahraniční návštěvníky na pivní stezky, prohlídky pivovarů a pivní slavnosti. Také Hořejší potvrzuje, že pivnice přímo v pivovaře je pro turisty lákadlem a těší se značné návštěvnosti. Proto plánuje otevřít restauraci i s teplou kuchyní.
Přibývá i minipivovarů, které dodávají zpravidla jen pro vlastní restauraci. V roce 1989 byl jeden, dnes je jich přes 30, řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist