Brynzové halušky se škvarky
Snímek: Jarolav Jiřička
V Praze pak možná dokonce jenom palec a ukazováček. Jednou ze dvou pražských vyhlášených slovenských restaurací je Posezení u Čiriny v Navrátilově ulici a druhou Slovenská restaurace v hotelu Paulíny na Pankráci. U Čiriny, která vařila i prezidentovi Havlovi, je hodně jídel inspirováno maďarskou kuchyní, a tak asi jedinou důsledně pravověrnou slovenskou kuchyni můžete ochutnat mezi paneláky na Pankráci.
Jánošík na Pankráci
K poznání, že jste opravdu na tom pravém místě, přispívá přes pět metrů vysoký dřevěný Jánošík. Je vyřezán z kmene tři sta let starého dubu. Stojí před Slovenskou restaurací hotelu Paulíny a není na sídlišti k přehlédnutí. Slavnostně ho při své návštěvě odhalil slovenský prezident Ivan Gašparovič s manželkou a slovenským velvyslancem. "Jánošík tady přece nemohl chybět," říká majitel hotelu a restaurace Viliam Paulíny. A Slováci ze Slovenska i z Prahy, když se jim zasteskne po domácí kuchyni, sem dobře znají cestu.
A nejen oni. Rádi sem zajdou na slovenské speciality i roduvěrní Pražáci. Což je ta nejlepší vizitka pro národní kuchyni, když ji ocení nejenom ti, kdo ji znají doslova od kolébky, ale i lidé, kteří s ní nikdy neměli nic společného. To neplatí jenom pro restauraci slovenskou, ale i všechny jiné. Třeba v záplavě čínských restaurací se můžete orientovat právě podle tohoto návodu. Když tam sedí Číňané či Vietnamci, vaří tam hodně podobně jako ve vzdáleném originále. Do Slovenské restaurace chodí rádi i Slováci, kteří se v Praze usadili natrvalo. Rádi tady pořádají i nejrůznější rodinné či společenské oslavy a setkání.
Halušky na různé způsoby
"Opravdové halušky mi chyběly už při studiu na vysoké škole," říká Paulíny. "Dokonce jsme s kamarády uvažovali, že si s haluškami otevřeme stánek na Václaváku." Svůj sen si splnil, jenom místo stánku je rozlehlá stylově zařízená restaurace, kde se rozhodně chutně a dosyta najíte nejenom jídel pro Slovensko typických. "Netvrdím, že jsme nejlepší, ale určitě jsme jiní," říká pan Paulíny, který před více než deseti lety na restauraci a hotel přestavěl nevyužité jesle.
Halušky zde na jídelním lístku pochopitelně nemohou chybět, nabízejí jich hned osm druhů, sladké i slané. Můžete si dát brynzové halušky "Paulíny", halušky s nivou, halušky s tvarohem a koprem, se špenátem, formanské, sedlácké, strapačky se zelím a halušky s houbami. Pokud máte chuť, zapíjet je můžete čerstvým podmáslím. Pravý cmar, který vznikne z ovčího mléka při přípravě tvarohu, by totiž cestu od ovcí z některé podtatranské koliby v čerstvém stavu nepřežil nebo by naopak pořádně prohnal jejich případného konzumenta. To se vám ostatně po jeho požití může přihodit i přímo u zdroje v salaši.
V kuchyni Slovenské restaurace však kupodivu nevládne rodilý Slovák, ale Roman Vlas, jehož rodové kořeny sahají do Podkrkonoší. "Všechno je to o přístupu, o respektování surovin a jejich specifik a čerstvosti. Jenom třeba získat spolehlivého dodavatele pravé domácí voňavé slaniny nebylo jednoduché. Když máte opravdu čerstvé a kvalitní suroviny a víte jak s nimi naložit, potom už by to neměl být problém, však třeba takové houbové halušky mají hodně podobného s typickým kubou, jak ho vařila moje babička," říká šéfkuchař Vlas, na jehož slovenských specialitách si pochutnávají i ti nejroduvěrnější Slováci.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Vařte s námi
Halušky s brynzou Pro 5 osob
* 1 kg oloupaných brambor * 450 g polohrubé mouky * 1 vajíčko * 500 g brynzy * 80 g sádla * 300 g uzené slaniny * sůl
Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme je. Očištěné brambory nastrouháme na jemno. Přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme polotuhé těsto. Příprava musí být rychlá, aby brambory neztmavly. Těsto potom strouháme na struhadle na halušky nebo je nožem odkrajujeme na prkénku do vařící osolené vody. V hrnci je promícháme, aby se neslepily, a vaříme je tři až čtyři minuty. Potom je scedíme, promastíme sádlem a tukem z vyškvařené slaniny, promícháme s brynzou a posypeme škvarečky ze slaniny.
Informace
Slovenská restaurace Hotel Paulíny
Horáčkova 3, Praha 4, tel.: 261 225 256
www.hotelpaulini.cz
Cenová kategorie: *
Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist