Z hlediska obsahu cizorodých látek a chemických reziduí patří pivo k nejzdravějším nápojům, a to především proto, že výroba piva představuje v mnoha aspektech dekontaminační technologii, jejíž výsledkem je minimální obsah škodlivých látek, nižší než u použitých surovin včetně vody.
Voda:
Jeden litr piva obsahuje průměrně 920 gramů vody, která je relativně rychle absorbována zažívacím traktem, což přispívá k pocitu žízně.
Minerály (anorganické komponenty):
Pivo obsahuje přibližně 1200 mg/l minerálií.
Vitaminy:
Svým příznivým a vyváženým obsahem vitaminů pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky:
Vitamin B1 - Thiamin (0,04 mg/l) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky. Vitamin B2 - Riboflavin (0,2 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitamin B3 - Niacin, Kyselina nikotinová (6 mg/l) odpovídá přibližně 40-65 % doporučené denní dávky. Vitamin B5 - Kyselina pantotenová (1 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitamin B6 - Pyridoxin (0,6 mg/l) odpovídá přibližně 25 % doporučené denní dávky. Vitamin B12 - Kobalamin (100 m g/l) Vitamin H - Biotin (0,01) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky. Kyselina folová (0,1 mg/l)Inositol (60 mg/l) Cholin (100-300 mg/l).
Bílkoviny:
Pivo obsahuje 3-5 g/l čistých bílkovin, přičemž 85 % z těchto bílkovin pochází ze sladu a 15 % z pivovarských kvasinek.
Polyfenoly:
Obsah polyfenolů v pivu je přibližně 100-200 mg/l. Vliv obsahu těchto látek v pivu na člověka nebyl zatím zkoumán. Ale některé pokusy se zvířaty ukázaly, že piva s vyšším obsahem polyfenolů měla pozitivní inhibiční efekt na endogenní nitrosaci. Jiné experimenty ukázaly silný antioxidační efekt, který má význam v prevenci patologických procesů (rakovina, ateroskleróza, infarkt myokardu). Význam polyfenolů je srovnatelný s významem vitaminů C a E a doporučená denní dávka se pohybuje mezi 15 a 25 mg rostlinných polyfenolů na osobu na den.
Hořké chmelové látky:
Pivo obsahuje až 40 mg/l hořkých látek, které můžou mít několik fyziologických efektů. Patří mezi ně především sedativní až narkotický a bakteriostatický efekt. Hořké chmelové látky podporují sekreci žluče, čímž příznivě ovlivňují trávicí proces a zvyšují chuť k jídlu.
Sacharidy:
Celkový obsah sacharidů v pivu se pohybuje okolo 28 g/l. Sacharidy představují hlavní energetickou složku piva (asi 60 %), a to jak snadno využitelnými cukry, tak i hůře absorbovatelnými dextriny. Pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky sacharidů. Vláknina:
Balastní látky obsažené v pivu v malém množství vykazují příznivé účinky na lidský organismus. Jejich přítomnost napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
Oxid uhličitý - CO2:
Oxid uhličitý je přirozenou součástí piva. Poskytuje dlouhodobou ochranu proti kyslíku a účinně zabraňuje růstu aerobních mikroorganismů. Oxid uhličitý je z nutričního hlediska bezcennou látkou. Dosažení optimálního obsahu a zejména vázání rozpuštěného oxidu uhličitého v pivu má však zásadní vliv na fyziologii lidského trávení, senzorické vlastnosti piva, jeho trvanlivost a správný říz při stáčení.
Zdroj: J. Nosek - Opat Broumov
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist