Druhá část názvu vesnice Slovenský Grob, kde připravují nejlepší pečené husy, svádí k lacinému žertu o totálním přejedení, které vás sklátí do opravdového hrobu. Ovšem milovníci jídla zdejší proslavené husy dobře znají a neváhají na podzim či v zimě, kdy je hlavní sezona této speciality, vážit cestu do obce ležící kousek nad Bratislavou u Pezinku.
Do Grobu se na husí pečínku s lokšemi jezdilo již za Rakouska-Uherska. Snad v každém stavení mají speciální pec, kde dokáží dobře vykrmené husy upéct s tak křupavou kůrčičkou, jako nikde jinde. A což teprve dát si jako předkrm husí játra, tu vyhlášenou pochoutku Francouzů, upečená v husím sádle. A k tomu všemu si v rozpuštěném sádle namáčet nasucho upečené lokše a vše zapíjet místním červeným. Dietologové a vegetariáni sice asi lomí rukama, ale tahle nezdravá pochoutka rozhodně za hřích stojí.
Doporučená adresa:
Pivnica U Zlatej husi, Pezinská 2, Slovenský Grob
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist