Moře, slunce, vůně tymiánu a levandule, to jsou typické znaky Azurového pobřeží Středozemního moře se slavným Saint-Tropez. A také růžové víno, které v poslední době získává na světové popularitě. Od úplně světlých, kde teprve proti světlu poznáte lehounké stopy růžové, až po sytě malinové - to jsou barvy slavných růžových vín z Provence. Skvěle se pije chladné jako vína bílá, osvěží v horku a je dobrým společníkem i k jídlu. Je nejlepší pít ho mladé a svěží, a proto mají někteří známí vinaři vyprodáno už v polovině roku. "Růžáky" zde dělají až ze čtyř pětin celkové produkce hroznů. Vyrábějí se především ze tří modrých odrůd révy vinné - z Cinsaultu, Carignanu a Grenache. Hrozny se lisují a šťáva se nechává jenom minimálně v kontaktu se slupkou, která uvolňuje do moštu barvivo. Můžete zde radostně ochutnávat a srovnávat víno pocházející z vinic přímo u moře i z kopců ve vnitrozemí. Růžová vína prostě patří k atmosféře této krásné části Francie.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist