Kořeněné avokádo a královský krab s omáčkou z pečených paprik
Snímek: Hilton
Sedm degustačních chodů, které vybral šéfkuchař, doprovází speciální nabídka vín, která zvolil hotelový sommeliér. Ta pochopitelně nejsou povinná, k pití si můžete samozřejmě vybrat sami a vinný lístek k tomu dává víc než požehnaně příležitostí. Degustační menu není neměnným dogmatem, ale je obměňováno podle sezonnosti jednotlivých surovin. Jen si zde zakládají na tom, že vždy čerstvých a prvotřídní kvality.
Jak vypadá menu
"Je to pro nás v kuchyni určitá výzva, jak dokázat, co umíme," říká dvaatřicetiletý Roman Paulus. "Host tak může ochutnat širší paletu pokrmů a nepřejíst se, protože dostává degustační porce. Ve světě je tento systém běžný. U nás se začíná teprve pozvolna prosazovat.
Připomeňme v této souvislosti restaurant La Degustation - Boheme Bourgeoise (viz IN magazín č. 5/2007). Ten je, jak už název napovídá, postaven celý na degustačních menu.
Jak tedy takové menu vypadá v hotelu Hilton, kde bydleli mimo jiné i tři američtí prezidenti - Bill Clinton a Georgeové Bushové?
Jako první host dostane Amuse Geuele. Následuje kořeněné avokádo a královský krab s omáčkou z pečených paprik. Třetím chodem je vynikající krémová polévka ze smržů s telecím brzlíkem a po ní stejně skvělý tatin z kachních jater s cibulovou marmeládou. Mezihru představuje sorbet ze zelených jablek. Hlavním chodem je svíčková s olivovo-bylinkovou krustou na artyčokovém ragú. Je připravena z vybraného masa pocházejícího ze skotu volně chovaného na severoamerických pastvinách. Sladkou tečku tvoří tvarohové knedlíky se třemi druhy ovoce.
Z lodě na kapitánský můstek
Přes své mládí má šéf kuchyně restaurace Czechouse bohaté mezinárodní zkušenosti. Kuchařskou čepici si prý poprvé nasadil už jako čtyřletý na dětském karnevalu. Čtyři roky studoval gastronomickou školu v rakouském Gerasu, absolvoval praxi v pěti-hvězdičkovém hotelu Schoss Dürnstein a čtyři roky vařil v restauracích rakouských luxusních hotelů Werzer Astoria a Schneider Almhof a ve slavném hotelu Savoy v Londýně. Půl roku také vařil na slavné zaoceánské velelodi Queen Elisabeth II., na které obeplul svět. Přes Hilton Vienna Plaza pak doputoval v roce 2002 do pražského Hiltonu. Má zde všechny předpoklady zabydlet se na zdejším kuchařském kapitánském můstku. Právě úspěšně složil další velkou zkoušku. Byl vybrán, aby letos v dubnu vařil na setkání tří stovek ředitelů světové sítě hotelů Hilton v Düsseldorfu.
Pohled do kuchyně
Skvěle vybavené kuchyni vévodí nejlepší světový sporák značky Molteni, Rolls Royce mezi sporáky. Hosté mohou do kuchyně nahlížet prosklenou stěnou a pozorovat sehranost kuchařského týmu. Připravují tady jídla v kombinaci moderní evropské kuchyně s tradičními českými specialitami. Proslavené jsou zdejší steaky z prvotřídního severoamerického hovězího a speciality z čerstvých ryb. Ovšem pečená kachna na kmínu s jablkem, dušeným zelím a výběrem houskových knedlíků nemá chybu a lze při ní velice snadno zapomenout na doporučení dietologů. Vždyť hřešit je tak snadné a v tomto případě i velice chutné a příjemné.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Informace
Czechouse Grill & Rotisserie
Hotel Hilton Prague, Pobřežní 1
186 00 Praha 8, tel.: 224 842 700
www.hiltonprague.cz
Cenová kategorie: * * *
Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *
Knižní tip
Kuchařka pro znalce a labužníky
Edouard de Pomiane
Jeden z nejznámějších a nejslavnějších francouzských labužníků, člen Pasteurova institutu v Paříži MUDr. Edouard Pomiane, napsal v meziválečném období minulého století knihu, která se stala jednou z nejproslulejších kuchařek světa a dodnes si své postavení mezi knihami o vaření a stolování udržela. Je to však víc než jen kuchařka; kniha nepřináší pouze neocenitelné a báječné recepty na ta nejvybranější jídla proslulých světových kuchyní, je i duchaplným, poučeným a zábavným společníkem a rádcem v kuchyni i jídelně. Mistr svého oboru vás naučí všechno podstatné o tajemství, vůních, chutích a úpravě jídel, o přípravě tabulí a výběru jídel i nápojů k různým příležitostem. To vše činí tento skvělý společník s elegancí a humorem, hodným mistra svého oboru. Po přečtení této neobyčejné knihy dokážete připravovat jídla s láskou, budete zcela jinak prožívat zdánlivě prosté vaření a naučíte se vytvářet a vnímat požitky a radost z vašeho kulinářského a společenského úspěchu. Nejen že se naučíte ovládat všechny společenské povinnosti hostitele či hosta, naučíte se mnohem víc! Poznáte tajemství a velmi užitečné návody při přípravě jíšek, majonéz, při smažení, pečení či vaření, zvládnete přípravu fondue, quiche, hlemýžďů či ryb, ale také postních jídel, kuřat, králíků či mimořádných lahůdek, jakými jsou husí ragout s jablky, zaječí zadek s červenou řepou, telecí hlava po madridském způsobu, moskevský holub, řízek s černými olivami, telecí marengo, alsaské zelí, chřest po holandsku, clafoutis, reuchtis, rilletes, jídla švýcarské, francouzské, baskické, anglické či italské kuchyně...
Tato živá klasika umění kuchařského je jazykově i terminologicky přizpůsobena dnešku a doplněna o návody sommeliéra Alexandra Mikšovice na skvělá vína.
Cena: 198 Kč včetně DPH.
Kód knihy. 01359
Knihu si můžete písemně objednat na adrese ECONOMIA a. s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz nebo na internetové adrese http://knihy.ihned.cz , kde vám zařídí její zaslání na fakturu či na dobírku přímo z nakladatelství PROFESSIONAL PUBLISHING. Případné informace získáte na tel. čísle 604 115 129.
Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u těchto publikací uvedou na objednávce číslo své klubové karty a kód knihy, obdrží 30% slevu.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist