Snímek: KULINÁŘSKÝ INSTITUT
Úroveň tuzemského odborného školství však bohužel není na oslnivé výši. Většinou poskytuje základní informace a předvede adeptům kuchařského umění jenom běžné postupy. Ti, kdo se chtějí naučit víc, musejí většinou do ciziny.
Kurzy po profesionály i amatéry
Poznat v akci skutečné mistry a něco se od nich naučit nebylo zatím v Česku nijak snadné. Pravda, kurzy vaření pořádají ve svých kuchyních některé špičkové pražské hotely, ale jejich hlavní náplní je starost o hosty. Přitom už za první republiky fungovaly školy a kurzy pro amatérské nadšence, vedené špičkovými znalci a dodnes ctěnými gastronomickými osobnostmi, jako byla například autorka populární kuchařky Marie Janků-Sandtnerová nebo vyhlášený šéfkuchař Vilém Vrabec.
V lednu zahájil v Suchdole činnost Pražský kulinářský institut. Rodinná vilka v klidné části hlavního města se změnila v dobře zařízené školicí středisko, kde bude přednášet a názorně předvádět své mistrovství profesionálům i zájemcům z řad zapálených amatérských milovníků vaření desítka předních pražských šéfkuchařů. Připojí se i mistři kuchaři ze zahraničí či cizinci vařící v Praze. Prvním na řadě je majitel a šéfkuchař pražské Brasserie M, Gaskoněc Jean-Paul Manzac.
Uvnitř třípatrového objektu je k dispozici nejenom perfektně zařízená velká kuchyně, ale i místa na přednášky. Zahrada poslouží pro pěstování zeleniny a bylinek, ale i jako místo, kde se bude předvádět, jak správně grilovat. Součástí nabídky kurzů je rovněž poznávání základů sommelierství a umění snoubení vína s jídlem.
Sushi i česká klasika
Program kurzů je sestaven na měsíce dopředu a zájemci se mohou seznámit jak s taji klasické a moderní české kuchyně ve špičkovém provedení, tak se zajímavými postupy kuchyně mezinárodní. Šéfkuchař Jiří Štift z pražského hotelu Radisson SAS Alcron například zasvětí účastníky kurzu do umění přípravy mořských i sladkovodních ryb. Pod vedením Václava Friče se naučí, jak se dělá klasická svíčková, zdánlivě obyčejná kulajda, ragú z kančího masa nebo domácí lívance. Ostatně i jedna z nejzajímavějších kuchařek, které v Česku v poslední době vyšly, se jmenuje Zpátky domů (viz IN magazín č. 29/2007) a názorně ukazuje, že dobrá domácí kuchyně je pro harmonický chod rodiny nenahraditelná.
Na programu jsou pochopitelně i současné módní světové hity, jako je příprava sushi a sashimi, asijská kuchyně nebo ozdobné zpracování zeleniny a ovoce na sváteční stůl. Další z vyhlášených šéfkuchařů Zdeněk Polraich bude předvádět, co je to braising. Tohle pomalé a dlouhé dušení masa pod pokličkou ve vlastní šťávě, které kdysi dobře ovládaly naše babičky, dnes opět slaví v kulinářském světě velké úspěchy. A kdo si potrpí na skutečnou klasiku, může se v kulinářském domě v Suchdole stát účastníkem zabijačky a dozvědět se, jak připravovat ty pravé zabijačkové pochoutky.
Už během testovacího provozu se začaly natáčet jednotlivé kurzy a v plánu je vytvořit zajímavou audiovizuální banku či filmotéku našich nejlepších šéfkuchařů zachycených přímo v akci. Partnerem Pražského kulinářského institutu se stala italská gastronomická škola Cast Alimenti.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Další informace
Pražský kulinářský institut, Suchdolská 85/14, Praha 6, tel.: 603 421 110
www.prakul.cz
Můžete si objednat
Marie Janků-Sandtnerová: Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů
Váz., barevné fotografické přílohy.
Nejúspěšnější česká kuchařka všech dob!
434 stran, cena 499 Kč
Kód knihy: 02076
Bernhard Gahm: Klobásy, salámy, paštiky - Nejlepší domácí recepty
Práce na přípravě domácích masných výrobků vás bude nejen bavit, ale navíc budete mít jistotu, co do nich dáváte. A jak budou chutnat! Kniha Bernharda Gahma vám přináší 63 osvědčených receptů, které ukazují, co lze doma vyrobit z hovězího, vepřového, jehněčího, kozího, drůbežího masa a ze zvěřiny. Vy-
zkoušejte salámy, párky, klobásy, jelita, jaternice, uzení, nasolování, plnění do střev nebo konzerv. Kromě toho kniha obsahuje návod, jak připravit šťavnaté uzené maso, šunku, chutné huspeniny a paštiky.
156 stran, cena 189 Kč
Kód knihy: 02058
Martina Kittler: Omáčky
Již nikdy bez omáčky! Co by byl chřest bez hollandaisy, těstoviny bez rajčatové omáčky a krekry bez lahodného dipu z tuňáka? Prostě nepředstavitelné, protože pravou lahůdku z nich udělá až vhodná omáčka. S naším výběrem pikantních i sladkých omáček nebudete jíst již nikdy nic nasucho. Až klasické omáčky, vzrušující nové varianty, coole dipy a salsy dodají všemu tu správnou chuť. A k čemu se nejlépe hodí bešamel se šafránem, jablková omáčka s majoránkou nebo tvarohový dip s mrkví, se dozvíte u každého receptu. Aby se vše hravě a lehce povedlo, přidáváme i tipy a triky.
70 stran, cena 129 Kč
Kód knihy: 01946
Bettina Matthaei: Rafinované koření
Ochucujte rafinovaně! Muškátový oříšek patří k bramborové kaši stejně jako skořice do švestkových povidel. Ale proč byste se nemohli vydat při ochucování po nových cestách? S naším výběrem nejkrásnějších receptů pro labužníky to není problém. Ochutnejte teplý okurkový salát s mátovým jogurtem, kuře na muškátu s hrozinkami nebo garnáty s koriandro-kokosovou omáčkou. Neodolatelné jsou i dezerty jemně ochucené šafránem, portským vínem se skořicí nebo šťávou z limetek. Přehledná tabulka o koření a mnohé tipy a triky autorky jsou zárukou, že se vše určitě podaří a že se při vaření budete bavit.
64 stran, cena 129 Kč
Kód knihy: 01947
Elisabeth Döpp, Christian Willrich, Jörn Rebbe: Nákypy a zapékaná jídla
Jak je to prosté a přitom neodolatelné: takové jsou křupavé nákypy, zapékané pokrmy i jemná suflé, ideální pro hosty i jako oblíbená jídla pro celou rodinu. Jenom je třeba zvolit správné přísady a vše dobře ochutit. Autoři pro vás vybrali ty nejlepší recepty: od zapékaného lososa se špenátem přes několik těstovinových klasiků až po čokoládové suflé. S pomocí tipů od profesionálů jistě vše snadno a bez problémů zvládnete. A tak jen s chutí do toho!
64 stran, cena 129 Kč
Kód knihy: 01948
Cornelia Schinharl: 50 omáček na těstoviny
Skutečně vysněný pár: těstoviny s jakýmkoli množstvím omáčky. Bez ohledu na to, zda těstoviny, špecle nebo asijské nudle - u 50 nových, mezinárodních omáčkových specialit najde každý druh nudlí svého partnera: ohnivá vášeň spojuje špagety s olejem s chilli a rajčaty, japonské nudle sní o čerstvém zázvorovém krému s citronem a italské penne podlehnou exotickému kouzlu pomalu dušenému jehněčímu mletému masu s granátovým jablkem. Samé rychle hotové studené a teplé omáčky, které se také perfektně hodí k domácím nudlím připraveným podle návodu. Pasta con amore!
70 stran, cena 129 Kč
Kód knihy: 01949
Knihy si můžete písemně objednat na adrese ECONOMIA a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz , nebo na internetové adrese http://knihy.ihned.cz , kde vám zařídí jejich zaslání na dobírku přímo z nakladatelství. Případné informace na tel. 270 745 893.
Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u publikace uvedou na objednávce číslo své klubové karty a kód knihy, obdrží 30 % slevy.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist