institut 
Snímek: KULINÁŘSKÝ INSTITUT

Úroveň tuzemského odborného školství však bohužel není na oslnivé výši. Většinou poskytuje základní informace a předvede adeptům kuchařského umění jenom běžné postupy. Ti, kdo se chtějí naučit víc, musejí většinou do ciziny.

Kurzy po profesionály i amatéry
Poznat v akci skutečné mistry a něco se od nich naučit nebylo zatím v Česku nijak snadné. Pravda, kurzy vaření pořádají ve svých kuchyních některé špičkové pražské hotely, ale jejich hlavní náplní je starost o hosty. Přitom už za první republiky fungovaly školy a kurzy pro amatérské nadšence, vedené špičkovými znalci a dodnes ctěnými gastronomickými osobnostmi, jako byla například autorka populární kuchařky Marie Janků-Sandtnerová nebo vyhlášený šéfkuchař Vilém Vrabec.
V lednu zahájil v Suchdole činnost Pražský kulinářský institut. Rodinná vilka v klidné části hlavního města se změnila v dobře zařízené školicí středisko, kde bude přednášet a názorně předvádět své mistrovství profesionálům i zájemcům z řad zapálených amatérských milovníků vaření desítka předních pražských šéfkuchařů. Připojí se i mistři kuchaři ze zahraničí či cizinci vařící v Praze. Prvním na řadě je majitel a šéfkuchař pražské Brasserie M, Gaskoněc Jean-Paul Manzac.
Uvnitř třípatrového objektu je k dispozici nejenom perfektně zařízená velká kuchyně, ale i místa na přednášky. Zahrada poslouží pro pěstování zeleniny a bylinek, ale i jako místo, kde se bude předvádět, jak správně grilovat. Součástí nabídky kurzů je rovněž poznávání základů sommelierství a umění snoubení vína s jídlem.

institut_mSushi i česká klasika
Program kurzů je sestaven na měsíce dopředu a zájemci se mohou seznámit jak s taji klasické a moderní české kuchyně ve špičkovém provedení, tak se zajímavými postupy kuchyně mezinárodní. Šéfkuchař Jiří Štift z pražského hotelu Radisson SAS Alcron například zasvětí účastníky kurzu do umění přípravy mořských i sladkovodních ryb. Pod vedením Václava Friče se naučí, jak se dělá klasická svíčková, zdánlivě obyčejná kulajda, ragú z kančího masa nebo domácí lívance. Ostatně i jedna z nejzajímavějších kuchařek, které v Česku v poslední době vyšly, se jmenuje Zpátky domů (viz IN magazín č. 29/2007) a názorně ukazuje, že dobrá domácí kuchyně je pro harmonický chod rodiny nenahraditelná.
Na programu jsou pochopitelně i současné módní světové hity, jako je příprava sushi a sashimi, asijská kuchyně nebo ozdobné zpracování zeleniny a ovoce na sváteční stůl. Další z vyhlášených šéfkuchařů Zdeněk Polraich bude předvádět, co je to braising. Tohle pomalé a dlouhé dušení masa pod pokličkou ve vlastní šťávě, které kdysi dobře ovládaly naše babičky, dnes opět slaví v kulinářském světě velké úspěchy. A kdo si potrpí na skutečnou klasiku, může se v kulinářském domě v Suchdole stát účastníkem zabijačky a dozvědět se, jak připravovat ty pravé zabijačkové pochoutky.
Už během testovacího provozu se začaly natáčet jednotlivé kurzy a v plánu je vytvořit zajímavou audiovizuální banku či filmotéku našich nejlepších šéfkuchařů zachycených přímo v akci. Partnerem Pražského kulinářského institutu se stala italská gastronomická škola Cast Alimenti.

Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

Další informace
Pražský kulinářský institut, Suchdolská 85/14, Praha 6, tel.: 603 421 110
www.prakul.cz  


Můžete si objednat

Marie Janků-Sandtnerová: Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů
Váz., barevné fotografické přílohy.
Nejúspěšnější česká kuchařka všech dob!
434 stran, cena 499 Kč
Kód knihy: 02076

Bernhard Gahm: Klobásy, salámy, paštiky - Nejlepší domácí recepty
Práce na přípravě domácích masných výrobků vás bude nejen bavit, ale navíc budete mít jistotu, co do nich dáváte. A jak budou chutnat! Kniha Bernharda Gahma vám přináší 63 osvědčených receptů, které ukazují, co lze doma vyrobit z hovězího, vepřového, jehněčího, kozího, drůbežího masa a ze zvěřiny. Vy-
zkoušejte salámy, párky, klobásy, jelita, jaternice, uzení, nasolování, plnění do střev nebo konzerv. Kromě toho kniha obsahuje návod, jak připravit šťavnaté uzené maso, šunku, chutné huspeniny a paštiky.
156 stran, cena 189 Kč
Kód knihy: 02058

Martina Kittler: Omáčky
Již nikdy bez omáčky! Co by byl chřest bez hollandaisy, těstoviny bez rajčatové omáčky a krekry bez lahodného dipu z tuňáka? Prostě nepředstavitelné, protože pravou lahůdku z nich udělá až vhodná omáčka. S naším výběrem pikantních i sladkých omáček nebudete jíst již nikdy nic nasucho. Až klasické omáčky, vzrušující nové varianty, coole dipy a salsy dodají všemu tu správnou chuť. A k čemu se nejlépe hodí bešamel se šafránem, jablková omáčka s majoránkou nebo tvarohový dip s mrkví, se dozvíte u každého receptu. Aby se vše hravě a lehce povedlo, přidáváme i tipy a triky.
70 stran, cena 129 Kč
Kód knihy: 01946

Bettina Matthaei: Rafinované koření
Ochucujte rafinovaně! Muškátový oříšek patří k bramborové kaši stejně jako skořice do švestkových povidel. Ale proč byste se nemohli vydat při ochucování po nových cestách? S naším výběrem nejkrásnějších receptů pro labužníky to není problém. Ochutnejte teplý okurkový salát s mátovým jogurtem, kuře na muškátu s hrozinkami nebo garnáty s koriandro-kokosovou omáčkou. Neodolatelné jsou i dezerty jemně ochucené šafránem, portským vínem se skořicí nebo šťávou z limetek. Přehledná tabulka o koření a mnohé tipy a triky autorky jsou zárukou, že se vše určitě podaří a že se při vaření budete bavit.
64 stran, cena 129 Kč
Kód knihy: 01947

Elisabeth Döpp, Christian Willrich, Jörn Rebbe: Nákypy a zapékaná jídla
Jak je to prosté a přitom neodolatelné: takové jsou křupavé nákypy, zapékané pokrmy i jemná suflé, ideální pro hosty i jako oblíbená jídla pro celou rodinu. Jenom je třeba zvolit správné přísady a vše dobře ochutit. Autoři pro vás vybrali ty nejlepší recepty: od zapékaného lososa se špenátem přes několik těstovinových klasiků až po čokoládové suflé. S pomocí tipů od profesionálů jistě vše snadno a bez problémů zvládnete. A tak jen s chutí do toho!
64 stran, cena 129 Kč
Kód knihy: 01948

Cornelia Schinharl: 50 omáček na těstoviny
Skutečně vysněný pár: těstoviny s jakýmkoli množstvím omáčky. Bez ohledu na to, zda těstoviny, špecle nebo asijské nudle - u 50 nových, mezinárodních omáčkových specialit najde každý druh nudlí svého partnera: ohnivá vášeň spojuje špagety s olejem s chilli a rajčaty, japonské nudle sní o čerstvém zázvorovém krému s citronem a italské penne podlehnou exotickému kouzlu pomalu dušenému jehněčímu mletému masu s granátovým jablkem. Samé rychle hotové studené a teplé omáčky, které se také perfektně hodí k domácím nudlím připraveným podle návodu. Pasta con amore!
70 stran, cena 129 Kč
Kód knihy: 01949


Knihy si můžete písemně objednat na adrese ECONOMIA a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz , nebo na internetové adrese http://knihy.ihned.cz , kde vám zařídí jejich zaslání na dobírku přímo z nakladatelství. Případné informace na tel. 270 745 893.
Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u publikace uvedou na objednávce číslo své klubové karty a kód knihy, obdrží 30 % slevy.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist