Miliardové transakce u jídla


K největšímu obchodu mezi fondy v novodobé historii došlo v podniku "3 Guys Restaurant", malém bistru v manhattanské bohaté části Upper Eastside.
Zde se letos jednoho lednového rána sešli Stanley O'Neal, šéf investiční banky Merrill Lynch, a Laurence Fink, zakladatel fondu Blackrock. Při míchaných vajíčcích a rozinkovém müsli se dohodli, že společně vytvoří největší investiční firmu.
"Lidé se scházejí zde, protože nechtějí být rušeni," vyprávěl poté Spiros Argiros, jeden ze tří majitelů bistra, deníku Daily News. A skutečně. Celá transakce zůstala utajena, dokud ji O'Neal a Fink o dva týdny později nezveřejnili. Kdyby se bývali na svůj "Power Lunch" neboli obchodní oběd sešli v jedné z gurmánských restaurací, věděl by o tom za pár minut celý Wall Street.
Newyorská gastronomie nabízí pro každého něco, počínaje specialitami pro ty, kteří rádi vstávají o něco dříve, přes drahé gurmánské podniky a rustikální steak-housy až po exkluzivní kluby, kde se bankéři mohou schovat za zavřenými dveřmi. Mezi polévkou a dezertem se toho dá dělat mnoho, ať už jde jen o upevnění vztahu k zákazníkovi, další miliardovou transakci či zkrátka jen vychutnávání pěkného života.
Když šéf Blackrocku Fink není právě na tajné misi v "3 Guys", vysedává na svém "štamplacu" u okna mnohem reprezentativnější restaurace San Pietro. Tamní šéfkuchař dováží přísady pro své pochoutky z "85 procent z jižní Itálie". Kolik něco takové stojí, o tom ale raději mlčí.
San Pietro je na 54. ulici v Midtown Manhattan, kde se k tuctům špičkových restaurací každý den ženou houfy lidí v oblecích. Jen o pár kroků dále, na 55. ulici, je restaurace "Michael's", jejíž zakladatelé již před lety hostily v kalifornské Santa Monice nejrůznější hollywoodské hvězdy. Ještě o ulici dále, na 56., leží "Beacon". Už jen samotné ambiente restaurace ospravedlňuje to, že zde steaky stojí dvakrát tolik co jinde.
Žádná z těchto restaurací nemá ale takovou pověst jako Four-Seasons restaurace. Katedrála gurmánů, která má uprostřed hlavního sálu obrovskou kašnu, se nachází na Park Avenue. Již v 80. letech sem rád chodil Sandy Weill, zakladatel a dnešní šéf dozorčí rady největší světové banky Citigroup, přičemž vždy začíná silným koktejlem, který následuje nejméně jedna láhev vína. Výběr hostů v restauraci je spíše omezený, ne každý si může menu, které stojí sto dolarů a více, dovolit. Večer je vidět většinou postarší pány, jak v pološeru se svou manželkou nebo o několik let mladší milenkou testují pravou domácí cukrovou vatu.
Ještě exkluzivnější než Four Seasons jsou ale soukromé newyorské kluby. O tom, kdo se do nich dostane, nerozhodují peníze, ale to, zda za hosta ručí některý ze členů klubů. Téměř všechny univerzity, od Harvardu přes Yale a Princeton až po University Club, mají v Midtownu své vlastní podniky.
Na dvou z nejznámějších klubů se podílel John Pierpont Morgan, zakladatel "domu Morgan", v němž své kořeny mají JP Morgan, Morgan Stanley nebo londýnská investiční banka Morgan Grenfell. Morgan si nechal za 40 miliónů dolarů vybudovat svůj Metropolitan Club, jehož zlatem a štukem vykládaný hlavní sál dnes patří k nejdražším sálům ve městě.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist