Snímek: Jaroslav Jiřička
Uznávanými světovými mistry ve výrobě, přípravě a podávání těstovin jsou bezesporu Italové. Díky jejich migraci i rozvoji turistiky se obliba těstovinových jídel rozšířila téměř po celém světě a dorazila i k nám. Dát si jídlo připravené "al dente" je na první pokus nezvyklé, protože našinci odchovanému školními jídelnami připadá nedovařené.
Víkend v Praze rozhodl
Antonio Ciullo studoval vše možné, jenom kuchařinu ne. Přesto už v roce 2003 otevřel v rodné Itálii první restaurace. Dnes jich má doma ve svých sedmatřiceti letech devět. Všechny se jmenují Aldente. Jak přišel na Prahu, kde vloni na Starém Městě otevřel svou desátou restauraci stejného jména?
"Přijel jsem sem jako turista na víkend a Praha mě doslova okouzlila. Je to město, které má neopakovatelnou atmosféru. Hned při té první návštěvě jsem si řekl, že tady chci otevřít restauraci. Možná i proto, abych tu mohl být co nejčastěji," směje se Antonio.
Jak si usmyslel, tak udělal a přispěl k tomu, že se této části centra Prahy říká mezi milovníky jídla Malá Itálie. Jenom v kraťoučké Vězeňské ulici jsou dnes čtyři italské restaurace a pátou Antonio otevřel v sousedství své Aldente. "Je to pravá pizzerie, kde se v peci pečou opravdové pizzy, ale budou tady k ochutnání také chléb focaccia či chlebová placka piadina," říká.
Kouzlo jednoduchosti
Nemám důvěru k restauraci, která se hosty snaží ohromit přeplněným jídelníčkem o desítkách položek exotických nebo rádoby vtipných názvů. Většinou jsou potom stejně všechna jídla "na jedno brdo". To v Aldente rozhodně nehrozí. Zde mají krátký jídelníček dokonce ručně psaný a často obměňovaný dle sezony a nabídky surovin.
U každého chodu jsou uvedeny jenom dvě tři jídla, reprezentující typické italské speciality. V restauraci s příjemnou domáckou atmosférou pečou také chleba a nabízejí vlastní nakládaný sýr.
V kuchyni se střídají dva italští kuchaři, kteří by měli být zárukou, že je vše opravdu pravé. Nejenom díky postupům přípravy, ale i použitým surovinám. Jeden pochází z Benátek a druhý z Piemontu, tedy z krajů dvou tradičních kuchyní.
Antonio Ciullo má už také své osvědčené dodavatele. V jeho restauracích tak najdete vína z Toskánska speciálně pro něj lahvovaná a označená Aldente. Stejně tak olivové oleje, různé marmelády, džemy, med a další lahůdky. Dokonce i letitý balsamikový ocet z Modeny od Giuseppe Giustiho nese označení Aldente.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Informace
Aldente
Trattoria Italiana
Vězeňská 40, Praha 1
Cenová kategorie: * *
Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *
Malá těstovinová abeceda
Alfabeto - také u nás známá písmenka
Bavette - úzké dlouhé oválné těstoviny oblíbené na jihu Itálie
Benfatti - zvané také dobrá práce, protože pocházejí z odřezků těstovin jiných tvarů
Bucatini - duté dlouhé těstoviny silnější než špagety
Cannelloni - těstoviny ve tvaru dutého válečku, které se plní a zapékají
Capelli d´angelo - andělské vlasy, tenké ve svitcích
Cavatelli - ve tvaru mušlí se zahnutými okraji
Chifferi - malé ohnuté trubičky
Chitarra - nazvané kytara podle dřevěného rámu, na kterém se krájí na čtvercový profil
Conchiglie - mušle
Conchiglioni - velké mušle
Farfalle - motýlci nebo také mašličky
Fettucelle - rovné ploché těstoviny
Fettuccine - ploché, úzké těstoviny ve svitcích
Fusilli - vývrtky, které se na rozdíl od eliche při vaření rozvinou
Garganelli - těstoviny ve tvaru trubiček, které jsou svinuty do závitků
Gemelli - krátké těstoviny esovitého tvaru stočené do spirály
Lasagne - široké ploché těstoviny, jež se zapékají v troubě
Linguine - jazýčky, tenké těstoviny podobné špagetám
Lumache - těstoviny ve tvaru hlemýždí ulity
Maccheroni - naše známá kolínka; na severu dlouhé silné trubky, na jihu malé tenčí
Maltagliati - těstoviny nepravidelného tvaru, doslova "špatně krájené"
Orecchiette - doslova "ouška", připomínají ucho nebo misku
Pappardelle - široké, pentlovité těstoviny
Pastina - zavářková těstovina
Penne - krátké duté, cca 5 cm dlouhé našikmo nařezané těstoviny, doslova pera či brka
Ravioli - plněné těstoviny čtvercovitého tvaru
Rigatoni - krátké duté rýhované těstoviny
Rotelle - malá kolečka ve tvaru kola od vagonu
Spaghetti - nejznámější těstoviny, doslova provázky
Tagliatelle - hojně užívané dlouhé širší těstoviny
Tortellini - těstovinové prstýnky s různou náplní
Tortelloni - velké tortellini údajně vymodelované podle Venušina pupku
Vermicelli - červíci, velmi jemné duté těstoviny
Ziti - dlouhé silné duté trubičky zvané také snoubenci, protože se podávají při svatbách
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist