A rtyčoky, které se ve středomořských zemích objevují na stole velmi často, jsou považovány za lahůdkovou a zároveň velmi zdravou zeleninu. Artyčok je složnokvětá rostlina podobná bodláku a pochází ze severní Afriky a západní Asie. V historických dokumentech se praví, že se artyčoky začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich hlavní světová produkční oblast soustředěna kolem Středozemního moře. Největší plochy mají vysázeny ve Španělsku, Francii a Itálii, avšak v poslední době jsou artyčoky stále žádanější, a proto se do jejich pěstování ve velkém pustily i další země s příznivým klimatem, například Kalifornie.
Zelenina bohatá na vitaminy
Z této vytrvalé teplomilné rostliny, jež dorůstá až do výšky 150 centimetrů, se sklízejí pupence kryté okvětními lístky, které mají až velikost pěsti. Artyčoky se sklízejí od poloviny května až do listopadu, v některých oblastech dokonce dvakrát za sezonu. Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny. Podle barvy pupenců se pěstují druhy bílé, zelené a fialové. Artyčokům se připisují také léčebné účinky, protože obsahují cynarin, látku mimořádně příznivou pro lidský organismus. Jde o biologicky aktivní látku, která omlazuje buňky, chrání játra, podněcuje vylévání žluči do dvanácterníku, povzbuzuje trávení, působí na snižování cholesterolu a také jako prevence proti žlučovým kamenům. Artyčoky jsou však bohaté i na vitaminy (C a B), karoteny, železo a hořčík. Diabetici by je měli také zařadit do svého jídelníčku, protože pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi. Je to zelenina, která je také účinná při dně, protože má celkově čisticí a detoxikační účinky.
Do salátu i na gril
V kuchyňské úpravě se používá několik druhů artyčoků. Nejznámější je le Camus de Bretagne, jehož hlavičky dorůstají až do půlkilové váhy. Má sytě zelenou barvu a masité okvětní lístky. Artyčoky, zejména ty mladé a křehké, lze pojídat syrové jako salát, nejlépe s panenským olivovým olejem, zakapané citronovou šťávou anebo se zálivkou vinaigrette. Výborně chutnají i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají. n caz
Římské artyčoky
Suroviny: 4 velké artyčoky, 5 PL citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 4 snítky petržele, 2 snítky máty, 1 citron nakrájený na čtvrtiny, 4 PL olivového oleje, sůl a pepř, 2 lžíce strouhanky, 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku, 25 g nahrubo nasekané petržele, 25 g nahrubo nasekané máty, 1 PL másla
Postup: Mísu naplňte studenou vodou a přidejte 4 PL citronové šťávy. Z každého artyčoku odlomte stonek, oloupejte vnější tuhé listy a odřízněte 2 cm dužnatého lůžka. U ostatních listenů odřízněte tuhé špičky. Artyčoky odkládejte do okyselené vody, pak je vložte do rendlíku, přidejte stroužek česneku, snítky petržele a máty, čtvrtky citronu, olivový olej, sůl a pepř. Rendlík naplňte do dvou třetin vodou, zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 15 minut. V misce smíchejte strouhanku, nakrájený česnek, mátu a petrželové listy, osolte a opepřete. Artyčoky vyjměte z rendlíku a nechte zchladnout. Oddělte listeny a lžičkou odstraňte středové zárodky květů, osolte a opepřete a vložte zpět do rendlíku tak, aby stály vedle sebe v jedné vrstvě. Doprostřed každého artyčoku vložte směs se strouhankou, zakryjte pokličkou a při nízké teplotě duste 20 až 30 minut. Artyčoky přendejte na čtyři talíře, tekutinu vařte, dokud nezhoustne, vmíchejte zbytek citronové šťávy a kousky másla.
Salát z artyčoků se zelenými fazolkami
Suroviny: Na salát: 250 g zelených fazolek, 3 malé artyčoky, 1 PL olivového oleje, oloupaná a omytá kůra z 1 pomeranče, hrubá sůl, dílky citronu na ozdobení. Na omáčku: 6 velkých stroužků česneku pokrájených na plátky, 2 ČL bílého vinného octa, 1 šálek olivového oleje, sůl a pepř
Postup: Nejprve si připravte omáčku. Vložte česnek a ocet do mixéru, zapněte a postupně přilévejte olivový olej, dokud směs nezhoustne a není hladká. Fazolky vložte do vařící vody a vařte jednu až dvě minuty, dokud nezměknou. Sceďte. Stopky artyčoků odřízněte blízko srdíčka. Vařte je ve velkém hrnci s osolenou vodou asi 30 minut. Dobře zceďte. Ostrým nožem artyčoky podélně rozkrojte a lžící vydlabejte středy. Artyčoky a fazolky naaranžujte na servírovací mísu a pokapejte olejem. Posypte nastrouhanou kůrou, osolte a opepřete. Omáčku vložte lžící do vydlabaných středů artyčoků a podávejte ještě teplé, ozdobené dílky citronu.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist