V záplavě světlé sezonní zeleniny, jako je květák, zelí nebo pórek, je červená italská čekanka v zimě výjimkou, která dokáže dát jídlu nejen zajímavou chuť, ale osvěží talíř i barevně. Listy radicchia, jak jí říkají Italové, mají lehce nahořklou chuť a nachově červenou barvu. Tvar téhle zeleniny může být různý, varieta Precoce je podobná malým hlávkám zelí, zatímco odrůda Tardivo má protáhlé listy s výraznějším žebrovím. Precoce je ranější, později sklízené Tardivo má výraznější chuť a silnější hořký podtón.
Moderní podoby červenolisté čekanky se na konci devatenáctého století vyvinuly z divoké rostliny, která je typická pro italský region Benátsko. Její sezona začíná kolem zimního slunovratu a končí až na jaře.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.