U růžového vína platí, že čím jižněji se hrozny pěstují, tím je výsledek hutnější, plnější a s vyšším obsahem alkoholu. Naopak severnější oblasti, kam počítáme i Českou republiku, nabízejí spíš lehčí ovocný styl rosé.

Teplé oblasti, jako jsou například jižní Francie, Španělsko, Chile, Argentina, Austrálie nebo i Kalifornie, tedy produkují velmi hutná, plná až subtilní růžová vína, což je způsobeno vysokými teplotami, při nichž se hrozny na vinicích doslova pečou. Díky této přezrálosti mají nízký obsah kyselin, které působí ve víně svěžím dojmem a tvoří jeho živost.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se