PEREX_PT: K foie gras se hodí hlavně sladká vína, například Tokaj.


Ztučnělá játra kachen či hus patří spolu s dalšími luxusními pochutinami neodmyslitelně na sváteční stůl.

Foie gras jsou vlastně zduřelá neboli zbytnělá játra opeřenců, kteří zvlášť příjemný život nemají. Dříve farmáři vyrábějící tuto gurmetskou lahůdku zakopali kachny či husy do země a krmili kukuřicí. Do ptačího žaludku se tak během chvilky dostalo přes jeden a půl kilogramu suroviny. Díky nedostatku pohybu ptákům játra narůstala do obřích rozměrů, což byl a je záměr.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se