Evropa je centrem světového čokoládového průmyslu již od 16. století, kdy španělský kolonizátor Hernán Cortés přivezl kakaové boby z Mexika. Poslední data ale naznačují, že se pozice Evropy otřásá, jelikož na rozvíjejících se trzích roste poptávka po čokoládě.
Ve třetím čtvrtletí se zpracované množství kakaa v Evropě podle dat Evropské asociace snížilo meziročně o 16 procent. Jedná se o druhý dvojciferný pokles v řadě. Analytici tvrdí, že jde o nový trend - pozice Evropy, jako dominantního producenta i konzumenta čokolády, je v ohrožení.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.