Evropa je centrem světového čokoládového průmyslu již od 16. století, kdy španělský kolonizátor Hernán Cortés přivezl kakaové boby z Mexika. Poslední data ale naznačují, že se pozice Evropy otřásá, jelikož na rozvíjejících se trzích roste poptávka po čokoládě.

Ve třetím čtvrtletí se zpracované množství kakaa v Evropě podle dat Evropské asociace snížilo meziročně o 16 procent. Jedná se o druhý dvojciferný pokles v řadě. Analytici tvrdí, že jde o nový trend - pozice Evropy, jako dominantního producenta i konzumenta čokolády, je v ohrožení.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se