Mexiko
Tradičním velikonočním jídlem je zákusek mnoha chutí zvaný capirotada. Připravuje se z nakrájených rohlíků, rozinek, másla, mléka, tvarohu, hnědého cukru, rajčat, cibule a jitrocele.
Nikaragua
Polévka z leguána a pásovce, jakož i jídla z býčích varlat jsou tu považovány za "bezmasé" velikonoční pokrmy. Tradičně se jim připisují posilující a omlazující vlastnosti a zejména na muže mají působit jako afrodiziaka.
Itálie
Typickým velikonočním pokrmem jsou pečení holoubci z kynutého těsta zdobeného mandlemi. Mají symbolizovat Ducha Svatého, tedy duchovní rozměr Velikonoc. Na stole nesmí chybět ani preclíky, jejichž tvar má připomínat ruce sepnuté k modlitbě. K jarnímu půstu patří lívance, jejichž tvar symbolizuje jarní slunce.
Rusko
K ruským pravoslavným Velikonocům (zvaným Pascha) patří stejnojmenný koláč, sladký nepečený moučník z tvarohu, žloutků, smetany a kandovaného ovoce. Pascha před podáváním zraje dva až tři dny v zatížené dortové formě v ledničce.
Slovensko
Lahůdkou spojenou s velikonočním časem je vařený bylinkový sýr. Připravuje se z domácího mléka, do kterého se na začátku varu přidají vejce, sůl, pepř a bylinky. Když zhrudkovatí, vlije se do řídkého pláténka a silně sváže do uzlíku.
Foto: Thinkstock
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist