Mexiko

Tradičním velikonočním jídlem je zákusek mnoha chutí zvaný capirotada. Připravuje se z nakrájených rohlíků, rozinek, másla, mléka, tvarohu, hnědého cukru, rajčat, cibule a jitrocele.

Nikaragua

Polévka z leguána a pásovce, jakož i jídla z býčích varlat jsou tu považovány za "bezmasé" velikonoční pokrmy. Tradičně se jim připisují posilující a omlazující vlastnosti a zejména na muže mají působit jako afrodiziaka.

Itálie

Typickým velikonočním pokrmem jsou pečení holoubci z kynutého těsta zdobeného mandlemi. Mají symbolizovat Ducha Svatého, tedy duchovní rozměr Velikonoc. Na stole nesmí chybět ani preclíky, jejichž tvar má připomínat ruce sepnuté k modlitbě. K jarnímu půstu patří lívance, jejichž tvar symbolizuje jarní slunce.

Rusko

K ruským pravoslavným Velikonocům (zvaným Pascha) patří stejnojmenný koláč, sladký nepečený moučník z tvarohu, žloutků, smetany a kandovaného ovoce. Pascha před podáváním zraje dva až tři dny v zatížené dortové formě v ledničce.

Slovensko

Lahůdkou spojenou s velikonočním časem je vařený bylinkový sýr. Připravuje se z domácího mléka, do kterého se na začátku varu přidají vejce, sůl, pepř a bylinky. Když zhrudkovatí, vlije se do řídkého pláténka a silně sváže do uzlíku.

Foto: Thinkstock

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist