Do Astany, metropole Kazachstánu, je to z Prahy tři tisíce kilometrů vzdušnou čarou a zhruba pět tisíc po silnici. A je to exotická destinace v mnoha směrech. Pro Čechy, ale třeba i pro Rakušany nebo Švýcary, kteří tu hráli před nimi, i svou kuchyní.

"Tady jedí jiné druhy masa, skopové a jehněčí, mají jiné úpravy, jiné koření, což v kombinaci s nadmírou oleje dělá v žaludku neplechu," říká kuchař Tomáš Černý, kterého si s sebou po zkušenostech rakouského a švýcarského týmu Češi radši vzali. A i když jíte po svém, nesmíte prý zapomínat na prevenci. Tu doporučuje Černý v podobě chilli nebo slivovice se slovy: "Chilli je perfektní dezinfekce a malý panáček nikoho nezabije."

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se