Lančmít jako hlavní jídlo, ale překvapivě i v roli dezertu, kuskus s bylinkami nebo lososový karbanátek. Tak vypadají jídla, která by mohla chutnat astronautům na dlouhých misích, třeba při cestě na Mars.

Vyplývá to z experimentu HI-SEAS, v jehož rámci strávila šestice vědců čtyři měsíce na improvizované vesmírné základně na Havaji.

Účastníci simulované vesmírné výpravy dny trávili ve dvoupatrovém modulu vesmírné stanice, ven vycházeli jedině ve skafandrech. Vědce zajímal efektivní způsob údržby oblečení nebo možné úspory energií díky využití teplotních rozdílů v různých částech vesmírné lodi. Především však posádka zkoušela připravovat výživná, ale zároveň chutná a možná i trochu zábavná jídla.

Vařilo se ovšem převážně z dehydratovaných potravin, které se za běžných teplot nekazí. Také počet ingrediencí byl omezený. V rámci studie zpracovávané pro NASA vědci z Cornellovy a Havajské univerzity pokrmy také konzumovali a sestavili žebříček těch nejchutnějších. Bodovaly lososové karbanátky, těstovinový salát se zeleninou a citronovou šťávou nebo kuskus s bylinkami.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se