Milovníci sladkého po celém světě stále častěji v obchodech kupují kvalitnější hořkou čokoládu, která má vysoký obsah kakaa. Největšími konzumenty této pochoutky na světě jsou Švýcaři. Hořká čokoláda se v roce 2008 podílela na celkové spotřebě "jen" 22 procenty. V loňském roce to ale bylo už 30 procent.

Právě silnější poptávka po hořké čokoládě je jednou z hlavních příčin prudkého růstu ceny kakaa na komoditních trzích. V tomto týdnu se jeho cena vyšplhala na nejvyšší hodnotu za posledních dva a půl roku. Na londýnské komoditní burze se včera tuna kakaa obchodovala v přepočtu za 3016 dolarů. A tento trend bude pokračovat i v budoucnu, shodují se odborníci.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se