VÍNO BEZ PŮVODU (VÍNO)
Nejnižší kategorie vín z hroznů vyprodukovaných v kterékoliv zemi EU. V některých případech může nést označení odrůdy a ročníku.
VÍNO S PŮVODEM
Zemské víno
Víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů o cukernatosti minimálně 14 °NM z odrůd stanovených vyhláškou (např. Damascenka, Modrý Janek) nebo z odrůd povolených v některém ze států EU. Vyrábí se jako "moravské zemské víno" nebo "české zemské víno". Může být označeno ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.
Jakostní víno
Víno vyrobené z tuzemských hroznů s cukernatostí minimálně 15 °NM pocházejících z jedné vinařské oblasti. Výnos nesmí překročit 14 t/ha. Výroba musí proběhnout v té vinařské oblasti, kde byly hrozny sklizeny. Víno musí být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Etiketa obsahuje název vinařské oblasti, název odrůdy/odrůd nebo známku. Může nést i název podoblasti, obce, trati a ročník. Jakostní víno lze opatřit dovětkem:odrůdové vyrobené z vinných hroznů nebo z hroznového moštu nejvýše tří odrůd uvedených ve Státní odrůdové knize,známkové vyrobené smísením vinných hroznů, hroznového moštu či jakostních vín.
Jakostní víno s přívlastkem
Hrozny musejí splňovat všechny požadavky na výrobu jakostního vína, a navíc musejí pocházet z jedné vinařské podoblasti a hrozny musejí být ověřeny SZPI. Mošt se nesmí doslazovat. Etiketa obsahuje název vinařské oblasti a podoblasti, může označovat odrůdu/-y, ročník, obec a trať. Lze je označit dovětkem známkové.
Kabinetní víno
Lehčí, suché, příjemně pitelné víno z hroznů, které dosáhly cukernatosti minimálně 19 °NM.
Pozdní sběr
Kvalitní suché či polosuché víno vyrobené z hroznů sklizených při minimální cukernatosti 21 °NM.
Výběr z hroznů
Plné extraktivní víno s vyšším obsahem alkoholu a někdy též s vyšším obsahem zbytkového cukru z hroznů, které vyzrály nejméně na 24 °NM.
Výběr z bobulí
Plné a extraktivní polosladké či sladké víno z hroznů, které dosáhly cukernatosti více než 27 °NM.
Ledové víno
Vzácné, velmi sladké víno vyrobené lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě maximálně -7 °C. Získaný mošt musí dosahovat nejméně 27 °NM. Hrozny při lisování nesmí rozmrznout.
Slámové víno
Aromatické sladké víno z dobře vyzrálých hroznů, jež se nejméně tři měsíce po sklizni dosoušejí na podložkách ze slámy či rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větraném prostoru. Mošt musí mít nejméně 27 °NM.
Výběr z cibéb
Velmi extraktivní, sladké a vzácné víno vyrobené z hroznů, které vyzrály nejméně na 32 °NM. Bobule v těchto hroznech se díky extrémně dlouhé době zrání většinou mění na hrozinky - cibéby.
Víno originální certifikace (V. O. C., VOC)
Kategorie vín vycházející z apelačního principu zavedená vinařským zákonem 321/2004 Sb. Vyrábí se z odrůd typických pro určitý region. Víno musí mít charakter daného regionu a odpovídat pravidlům VOC. O přidělení známky VOC rozhoduje sdružení vinařů. Prvním apelačním systémem u nás je od roku 2009 VOC Znojmo, dalšími VOC Pálava, VOC Mikulov, VOC Modré hory a VOC Blatnice.
Prvním apelačním systémem u nás je od roku 2009 VOC Znojmo.
Foto: archiv HN, Matej Slávik, Martin Svozílek (2x), archiv vinařství Springer a Salonu vín, Víno Pálava, Vinařství Vladimíra Tetura, Milana Sůkala, Springer, Trpělka a Oulehla, Salon vín na valtickém zámku (shora dolů)
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist