V hospodách a restauracích se loni vypilo 41 procent z celkové spotřeby piva v Česku. To je historicky vůbec nejnižší číslo. "Trend klesající spotřeby piva v restauracích je alarmující a je příčinou krachu tisíců těchto zařízení," uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Letos podle něj skončí další tisícovka podniků.

Svaz včera prezentoval výsledky pivního trhu v loňském roce a vyplývá z nich, že domácí pivovary loni uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, což byl nárůst o 0,6 procenta. Pomohl tomu hlavně export, který byl meziročně o devět procent vyšší. Domácí spotřeba naopak, i kvůli menší výtoči v hospodách, klesla o 1,1 procenta na 15,8 milionu hektolitrů. Na hlavu tak vychází 144 litrů vypitého piva oproti předloňským 146 litrům. To stále s přehledem stačí na první místo na světě. Třeba v Německu a v Rakousku jsou jen lehce nad sto litry.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se