Korejská bomba
Gourmetguru je dlouhodobě přítelem asijských kuchyní všeho druhu. Od Indie po Japonsko. Vlastně jedinou kuchyni, kterou z oblasti nemá rád, je původní khmérská, a to z důvodů, kterým se tu nechce příliš věnovat. Proto velmi oceňuje každý pokus o dobrou asijskou restauraci jakéhokoli stylu. A přesně v tomto momentu se v příběhu objevuje restaurace Mamy v Benediktské ulici v Praze. Projekt, za nímž stojí Park Eun Joo, bývalá průvodkyně korejských turistů, která restauraci provozuje se svým bratrem. Do Prahy přijela z Vídně, rozhodla se tu zůstat a momentálně provozuje podle Gourmetgurua nejlepší korejskou restauraci v zemi. Na lístku jsou jednak tradiční jídla z oblasti, tedy udony a rameny, jednak pak korejské speciality, mezi kterými jednoznačně vede kimčchi, korejské národní jídlo na bázi kvašené zeleniny, které tu mají ve fantastických pálivých úpravách. Naprostá špička je třeba Kimčchi Bokum Bap, což je smažená rýže, kimčchi a krevety. Na menu jsou ale i další skvělé položky a především - jídlo je cenově nesmírně příznivé. Tedy nemáte-li chuť zrovna na Hemul Jim neboli hrnec dušených mořských plodů, který vyjde na 990 korun, či po předobjednání dostupné Su Uk, proslulou korejskou úpravu vepřového masa. Podávanou samozřejmě s kimčchi. Vegetariáni ocení i širokou bezmasou nabídku. Takže ano, pokud vám Gourmetguru může s klidným svědomím něco doporučit, pak to bude restaurace Mamy. Přes poledne tu potkáte spíše české zákazníky z okolí, večer je už restaurace plná Korejců, což je vždy známka toho, že restaurace dělá věci správně.
Burgerová záhada vyřešena...
Gourmetguru by vám chtěl poděkovat. Za vašeho výrazného přispění byla vyřešena záhada, kde dělají v Čechách nejlepší burgery. A pravda je, že Gourmetguru byl velmi překvapen. Zvítězila totiž restaurace Café Palanda v Praze, těsně před Dishem a The Tavern. Na čtvrtém místě se umístil Hadog a teprve pátý skončil legendární berounský Blackdog. Anketu dále zpracovali kolegové v pátečním magazínu Víkend, kteří do dvou vítězných podniků zajeli a promluvili s majiteli. Více informací najdete také na www.ihned.cz/burgery. Gourmetguru je přesvědčen, že majitel Café Palanda Stanislav Čepela má radost.

... ale co záhada zmrzliny?
V otázce, kam zajít na nejlepší ham-
burger, má Gourmetguru konečně jasno. Jak je to ale se zmrzlinou? Léto končí a Gourmetguru se stále nemůže rozhodnout, která zmrzlina prodávaná v kornoutu byla letos ta top. Slavný americký food kritik Jeffrey Steingarten miloval sicilskou granitu, Gourmetguru by se ulízal po medem slazené dundurmě nabírané velkou kovovou špachtlí pod malým istanbulským bazarem, samozřejmě se najdou hlasy upřednostňující italskou či maltskou "klasiku". Teď, po prázdninách, však většina mlsných jazyků musí vzít zavděk lokální proveniencí. Dá se v Česku sehnat zmrzlina v kornoutu, která by se kvalitou a chutí blížila světovým esům? Gourmetguru vyhlašuje anketu a připojuje první tip: Hotel Roma, Praha, Malá Strana. Gelateria v přízemí. Pište své tipy na bit.ly/nejlepsi-zmrzlina.
Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist