Doušek této lihoviny vyráběné z fermentované šťávy cukrové třtiny vždy dokázal zabijácky sevřít hrdlo, a pil se proto téměř výhradně s limetkou, cukrem a skořicí. Vlastně i díky němu vznikl grog. Až časem se objevili průkopníci typu Pedra Diaga a Dona Facunda Bacardiho, kteří se cílenými pokusy se znalostí výroby vína vydali na nelehkou pouť tento nápoj spodiny zcivilizovat.

Ať už to bylo kdekoli, postupně došli ke společnému poznání. Pokud se rum nechá překapat přes dřevěné uhlí, odstraní to jeho nečistoty a částečně i nepříjemnou, ano onu "rumovou" pachuť. Navíc přitom ztratí barvu. A když se následně uloží do vypálených dubových sudů, nebo se alespoň zakope pod zem, zakulatí se jeho chuť, zatímco pronikavá vůně se přerodí v decentní buket. Vznikne tak destilát překvapivě lehký a v ústech příjemný, který lze vychutnávat čistý, byť se skvěle hodí i jako základ míchaných nápojů.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se