Gourmetguru vs. La Finestra

Z výzkumů, které byly prováděny opakovaně v posledních dvaceti letech především v USA, vyplývá, že doba života průměrné restaurace je pět let. Průzkum Michiganské univerzity to říká následující - část nových podniků nepřežije první rok. Sedmdesát procent těch restaurací, které přežijí, pak padne do pěti let. Pokud ale zkoumané podniky přežily pět let, devadesát procent z nich pak fungovalo déle než deset let. Jinými slovy to znamená, že pokud máte za sebou úspěšných pět let, můžete si ledasco dovolit. Gourmetguru tahle čísla zná. A samozřejmě ví, že je znají i majitelé restaurací. A personál. A společně na ně hřeší. To je případ třeba restaurace La Finestra na pražském Starém Městě, které je mimochodem letos právě pět let. Gourmetguru už o ní mluvil několikrát. A to proto, že dlouhodobě je jednou z jeho nejoblíbenějších. Riccardo Lucque i Ondřej Rákosník, kteří ji společně vlastní, se o ni vždy starali velmi dobře. Nedávný zážitek, kdy do restaurace po několika měsících dorazil, jej ale šokoval kvalitou obsluhy. Prakticky vše od telefonické rezervace po placení se ze strany personálu odehrávalo ve stavu otráveného polozájmu, který Gourmetguruovi bolestně připomněl, že restaurace je blízko Staroměstského náměstí. Jako by arogantní chování personálu z tamních "turistických pastí" začalo pomalu prosakovat i do Finestry, která si na zájem hostů (a čím dál více i turistů) nemůže stěžovat. Gourmetguru soudí, že by o Finestru nerad na svém soukromém seznamu kvalitních restaurací přišel. Ale více než jednu další návštěvu v podobném duchu už nesnese.

Je Mincovna správný lokál?

Když už je řeč o La Finestře a Staroměstském náměstí, jedním z důležitých členů obsluhy byl v začátcích této restaurace Martin Petráň. Ten (vedle experimentů se streetfoodem v rámci projektu MIMO) momentálně zakotvil právě na Staroměstském náměstí v jednom z hodně sledovaných podniků poslední doby. Restaurace Mincovna na Staroměstském náměstí 7 se rozhodla specializovat na českou kuchyni a dobré pivo. Na jednu stranu má stylem hodně blízko k Lokálu nebo podniku Katr ve Vězeňské ulici, na druhé straně se chce jasně vymezovat proti turistickým podnikům na Starém Městě. O kuchyni se tu stará David Kalina (znáte z Potrefené husy na Národní) a nutno říct, že pokud si Mincovna udrží svůj standard, především co se kvality servisu týče, Gourmetguru bude mít další oblíbenou "lidovku" v centru města.

Další podnik nasyrovo

Nedávno se tu Gourmetguru zmiňoval o svém vegetariánském období. Když na něj takové období přijde, občas ho zachrání veganské nebo raw food restaurace. Pořád by to jíst nemohl, ale jednou začas se nebojí. Teď je tu navíc další alternativa - My Raw Café v Dlouhé 39. Podnik vypadá zajímavě. Už jen proto, že jeho specialitou jsou raw dezerty. A sladké Gourmetguru rád.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist