Slávka. Černá mušle, občas s nádechem modré či purpuru na lastuře, ani lesklá, ani matná, na vzhled prostě nic moc. Ale uvnitř lahodný kousek masíčka. Hodně proteinů, minerálů, vitaminů, a hlavně jemná, delikátní mírně kořenitá chuť, která se tak dobře snoubí s bílým vínem, máslem, bylinkami, nepříliš výraznou zeleninou...

Recept

Mušle na vavřínu s koňakem

(recept z restaurace Belgian Beer Café Les Moules v Praze)

 

1-2 porce
1000 g mušlí slávek
100 g bílé cibule
100 g řapíkatého celeru
2 cl koňaku + 2 cl vody
3 g čerstvého bobkového listu
2 g hořčičného semínka,
2 g celého černého pepře,
2 g soli
1 cl rybí omáčky


Mušle vypereme ve slané vodě a zbavíme tzv. byssových vláken, kterými jsou přichyceny ke kamenům, a nečistot. Přebereme je a zkontrolujeme, zda jsou živé - otevírají se, reagují na poklep.

Do hrnce vložíme nakrájenou zeleninu a koření, mírně osolíme a přidáme dle chuti rybí omáčku. Hrnec dáme na prudký oheň a vaříme pod pokličkou asi šest minut.

Mušle protřepeme a zkontrolujeme, zda jsou otevřené. Zalijeme koňakem.

Rovnou servírujeme buď v hrnci, nebo v hlubokém talíři.

Přílohou může být bílé pečivo, rozpečená česneková bageta, ale nejlepší jsou nadvakrát smažené belgické hranolky třeba i s majonézou.

Slávka jedlá podušená krátce ve vývaru a s výše zmíněnými ingrediencemi, to je prostě klasika. A jsou tu i další druhy: o něco větší slávka středomořská nebo ještě větší novozélandská s nápadnějším zelenkavým zabarvením.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se