Slávka. Černá mušle, občas s nádechem modré či purpuru na lastuře, ani lesklá, ani matná, na vzhled prostě nic moc. Ale uvnitř lahodný kousek masíčka. Hodně proteinů, minerálů, vitaminů, a hlavně jemná, delikátní mírně kořenitá chuť, která se tak dobře snoubí s bílým vínem, máslem, bylinkami, nepříliš výraznou zeleninou...
Mušle na vavřínu s koňakem
(recept z restaurace Belgian Beer Café Les Moules v Praze)
1-2 porce
1000 g mušlí slávek
100 g bílé cibule
100 g řapíkatého celeru
2 cl koňaku + 2 cl vody
3 g čerstvého bobkového listu
2 g hořčičného semínka,
2 g celého černého pepře,
2 g soli
1 cl rybí omáčky
Mušle vypereme ve slané vodě a zbavíme tzv. byssových vláken, kterými jsou přichyceny ke kamenům, a nečistot. Přebereme je a zkontrolujeme, zda jsou živé - otevírají se, reagují na poklep.
Do hrnce vložíme nakrájenou zeleninu a koření, mírně osolíme a přidáme dle chuti rybí omáčku. Hrnec dáme na prudký oheň a vaříme pod pokličkou asi šest minut.
Mušle protřepeme a zkontrolujeme, zda jsou otevřené. Zalijeme koňakem.
Rovnou servírujeme buď v hrnci, nebo v hlubokém talíři.
Přílohou může být bílé pečivo, rozpečená česneková bageta, ale nejlepší jsou nadvakrát smažené belgické hranolky třeba i s majonézou.
Slávka jedlá podušená krátce ve vývaru a s výše zmíněnými ingrediencemi, to je prostě klasika. A jsou tu i další druhy: o něco větší slávka středomořská nebo ještě větší novozélandská s nápadnějším zelenkavým zabarvením.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.