Mezi špičkové restaurace, které se objevují v Top žebříčcích patří bezpochyby např. Pavillon (Jezuitská 6), Borgo Agnese (Kopečná 43), o níž se domnívám, že kdyby inspektoři přeceňovaného průvodce restauracemi pro řidiče byli ochotní navštívit Brno, měla by na svou hvězdičku šanci, Koishi (Údolní 11), vyhlášená svým sushi, či Valoria (Bohunická 2), představující českou kuchyni v nejlepším světle. My se však zaměříme především na novinky a méně známé podniky, které si zaslouží pozornost.

Patří sem např. Mori (Česká 29), japonsko-korejská restaurace nabízející perfektní sushi a korejskou klasiku. Nebudete-li mít chuť na kus syrové ryby oplácané rýží, můžete si dát některou z obědových polévek jako Hemul-Čaptang či Jukgejang, případně se přesvědčit, že Korejci umí zacházet s masem na grilu, a vyzkoušet bulgogi nebo čumullok. Určitě nepřehlédněte výběr předkrmů - taštičky Yaki Geotsa, špíz Yakitori, mušle sv. Jakuba Hotate, tygří krevety v tempura těstíčku nebo tatarák z tuňáka a avokáda. A sezamová zmrzlina je nádhernou sladkou tečkou, tedy za předpokladu, že se do vás na závěr ještě vejde.

Castellana trattoria (Novobranská 4) je útulný italský ostrůvek uprostřed Brna. Domácí prostředí i kuchyně, takže se tu člověk cítí velmi příjemně. Jídelní lístek je každý den jiný, proto je těžké doporučit, co musíte ochutnat. Z předkrmů miluji bruschetta con 'nduja, vitello tonnato, prosciutto e melone nebo si prostě jenom dám prkýnko s nakrájenými vzorky uzenin a sýrů. Mimochodem, jestli ve svém okolí máte člověka, který si ve školních a závodních jídelnách vypěstoval averzi vůči těstovinám, tak ho sem vezměte na Spaghetti alla carbonara a bude vyléčen!

Japonsko-korejská restaurace Mori nabízí perfektní sushi a korejskou klasiku.
Foto: Shutterstock

Steakové restaurace se objevují a mizí. Výjimkou je tex-mex restaurace U Starýho Billa (Kudelova 5), kde dostanete stále stejně dobrý steak už dvacet let. Z předkrmů ochutnejte slaninu Starýho Billa a chybu neuděláte ani s fajitas a quesadillas. Já si u Billa nejčastěji dávám Joshua steak, ale nabídka je tak rozsáhlá, že si ji budete muset projít sami.

V budově Domu umění sídlí Kohout na víně (Malinovského nám. 2), který zde nahradil restauraci Leporelo. Zdejší kuchyně může být pro konzervativnější gurmány až moc moderní, s prvky molekulární gastronomie a podobnými vymoženostmi, ale většinou to funguje velmi příjemně. Sázkou na jistotu je dát si degustační menu a za dobrého počasí si ho vychutnat na zahrádce, která je díky poloze pod úrovní okolního terénu oázou klidu uprostřed rušného města.

Hotelová restaurace Grandezza (Zelný trh 2) je důstojným pokračováním předchozích podniků Il Mercato, La Maison du Marché a Rynk. Má jednoduchý jídelní lístek sestavený tak, "aby si vybral každý", a pokud někomu vadí luxusnější interiéry, může se najíst na malé zahrádce s výhledem na ruch zelňáku. Dejte si gazpačo a z předkrmů bych doporučil mozzarellu se sicilskou kaponátou.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se