V podloubí naproti kostelu svatého Mikuláše švitoří hlasy a příbory skřípají po talířích. Zahrádka před hospodou U Glaubiců je plná lidí. Většina stolů je obsazená i uvnitř podniku ležícího ve středověkém domě s klenutými stropy na Malostranském náměstí. "Nezbyla vám vod včerejška ještě porcička knedlíků s uzeným?" obrací se na servírku host od vedlejšího stolu. Za pár minut má jídlo na stole. "Jako vod maminky," pochvaluje si postarší štamgast, s gustem pojídá a pak si sklenicí plzně přiťukává s parťákem vedle sebe. Je pondělí odpoledne a idylický obraz jako z povídek Bohumila Hrabala působí jako zjevení. Tou dobou je centrum metropole tiché a téměř vylidněné. S výjimkou Glaubiců je většina hospod poloprázdná, a to i leckde mimo centrum města.

Jsme na druhém břehu Vltavy. "Jak se nám daří? Vidíte to sami," říká číšník postávající na zahrádce restaurace Torino blízko Můstku a ukazuje na pouhé dva zaplněné stoly.

"Jsme závislí na turistech, jenže ti teď nejsou. No a Pražané nebo Češi, kteří do Prahy zajedou na výlet, do podobného podniku nepůjdou. Nejsou na to zvyklí," dodává.

Podobně hovoří lidé z obsluhy i v restauracích na Staroměstském náměstí. Jejich zahrádky bývají na přelomu jara a léta zaplněné, v pondělí ale dokázaly na jídlo nalákat pouze jednotlivce. Sedí tu Češi. Jindy všudypřítomné zahraniční turisty z města vyhnal koronavirus, což silně dopadlo právě na restaurace.

Propady tržeb jsou v desítkách procent

Kvůli obavám z šíření koronaviru vláda v půlce března restaurace v celém Česku uzavřela a povolila jen prodej jídla a pití přes výdejní okénka. V půlce května se mohly opět otevřít zahrádky restaurací a koncem měsíce i jejich vnitřní prostory.

Podniky, které už dva týdny zase normálně fungují, se přesto stále potýkají s nižším zájmem lidí. Patrný je v celé republice, v Praze je ale nejmarkantnější.

A zdá se, že to ještě nějaký čas bude stejné. Zahraniční návštěvníci se do metropole budou vracet jen pomalu a Praha se zatím nedočkala ani masového příjezdu Čechů z jiných částí země.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Sedmička HN

Život jsou povinnosti i radosti. A proto tu je newsletter Sedmička - každé ráno v sedm vám přinese sedm tipů na podnětné a zajímavé čtení z domova i ze světa. A k tomu pár nápadů, čím se zabavit nebo čím potrápit mozkové závity.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru
Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru