Pomalé občerstvení je lepší než rychlé, tvrdí Italové

Boloňa, 27. 10. 2000
Zápas o zachování tradičních zemědělských a kuchařských metod proti mohutnému světovému nástupu tzv. fast food, rychlého občerstvení, podporuje italské hnutí, nazvané Pomalé potraviny. A včera hnutí na nejstarší evropské univerzitě v Boloni již potřinácté vyznamenalo čestnou cenou ty, kteří "bojují proti frenetickému tempu moderního života, což často znamená, že lidé jedí špatně nebo ve spěchu".
Zásluhou vyznamenaných je, že uchovávají nebo obnovují pěstování ohrožených druhů zvířat a rostlin, přesvědčují místní obyvatele, aby zachovávali své zemědělské a kulinářské tradice, a případně vytvářejí malé hospodářské celky kolem kultivace plodin a zvířat, které pěstovali předci. Letošní cenu dostala například žena z africké Mauritánie, která v této zemi průkopnicky zavedla pití mléka a pojídání mléčných výrobků. Nejmladším laureátem se stal Raúl Antonio Manuel z Mexika, který zahájil v malé indiánské obci tradiční pěstování vanilky a kávovníku. Mezi oceněnými je i turecký včelař, který zachránil místní druh včel před vyhynutím.
Jak na slavnosti o smyslu hnutí řekl Carlo Petrini, šéf Pomalých potravin, "každý labužník, který není ekologem je hloupý, a každý ekolog, který není labužník, je politováníhodný".
(mp, BBC)