Starší potravinářské provozy se modernizovat nevyplatí
Normy EU některé výrobce zahubí
Praha, 25. 10. 2000
Většina potravinářských provozoven neodpovídá hygienickým normám Evropské unie. Jejich modernizace si podle odborníků vyžádá miliardové investice, které nemají ani výrobci, ani stát. Mnohým výrobcům proto po vstupu do EU hrozí likvidace výroby. Petr Havel z Ústavu pro zemědělské a potravinářské informace tvrdí, že nejhorší situace je v živočišné výrobě. "Na zpracovatele tlačí zemědělci i obchodní řetězce. Nemají takřka žádný prostor pro investice do modernizace provozů. Ministerstvo zemědělství sice od 1. června poskytuje dotace na hygienu, jenže většina výrobců nesplňuje podmínky pro její udělení."
"Situace v potravinářské výrobě a zvlášť v oblasti zpracování masa je opravdu špatná," potvrdil HN Hugo Roldan z tiskového odboru MZe, "většina výrobců nemá přitom na státní pomoc nárok. Chystáme proto ještě letos zákonné opatření na zpřístupnění podpory širšímu okruhu zájemců." To je podle majitele Jatek Svitavy Petra Štauda pozdě, do konce roku zbývají dva měsíce, takže prostředky nestačí nikdo vyčerpat. "Firmy, které s přípravou nezačnou dnes, vstup do EU nepřežijí," tvrdí Štaud. Za problém považuje zastaralé provozy. "Modernizace je ale drahá, levnější je postavit nový podnik na zelené louce."
(več)
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist