Výrobci cukru hrozí, že s pěstiteli řepy nepodepíší smlouvy
Cukrovarníci chtějí vyšší cla
* Zpracovatelé cukru, kteří se v posledních letech potýkají s vysokými ztrátami, volají po větší ochraně trhu.
Praha (čtk, jaf)
Zvýšení cel na dovoz cukru o dalších 80 procentních bodů požaduje na vládě Českomoravský cukrovarnický spolek (ČMCS). Celkové clo při dovozu této komodity by pak činilo 141 procent místo dnešních 61 procent. Dalším požadavkem je zavedení národní kvóty na pěstování cukrovky. Na tiskové konferenci to řekl předseda ČMCS Oldřich Reinbergr s tím, že zpracovatelé do rozhodnutí vlády neuzavřou kontrakty na dodávky cukrovky s prvovýrobci.
Zvýšení cla by mělo přijít poté, kdy vláda rozhodla o jeho navýšení ze 40 na 61 procent vůči Polsku v minulém týdnu. Premiér Miloš Zeman však včera odmítl, že by vláda byla ochotna schválit jakoukoliv další ochranu trhu s cukrem.
ČR je podle Reinbergra jedinou zemí v Evropě, které nemá dostatečnou ochranu trhu cukru. Výrobní náklady na kilogram cukru jsou v ČR nejnižší v Evropě, a přesto je kvůli rostoucím subvencovaným dovozům tento cukr neprodejný. Tuzemské výrobní náklady jsou 12,50 až 13 Kč/kg, v Polsku to je asi 14,50 a v zemích EU dokonce 24 Kč. Cena dovezeného cukru se přitom pohybuje kolem 10 Kč/kg.
V loňském roce ČR podle Reinbergra dovezla asi 40 tisíc tun cukru, přičemž zhruba 30 tisíc tun za poslední čtvrtletí, což byl nárůst proti třetímu čtvrtletí 1998 o 1400 %. Celkem se tak měsíční dovoz na tuzemském prodeji podílel až 30 %. Stejná situace údajně pokračuje také letos.
Ministerstvo zemědělství ve své komoditní studii uvádí, že domácí spotřeba cukru činila v posledních dvou letech zhruba 415 tisíc tun. To znamená, že objem dovozu by představoval celkem kolem 10 %. Podle této studie by měl ale dovoz činit v letošním hospodářském roce pouze 15 tisíc tun, když loni dosáhl 17,4 tisíce tun.
Cukrovarníci nicméně soudí, že levné dovozy je vytlačují z tuzemského trhu, a pokud budou pokračovat stejným tempem jako doposud, vzroste zásoba cukru v cukrovarech před příští kampaní až na 65 % tuzemské spotřeby. Cukrovary by tedy vyrobily pouhých 160 tisíc tun cukru místo loňských 470 tisíc tun. Současně by bylo potřeba osít pouze 26 tisíc hektarů cukrovky místo loňských 78 tisíc hektarů. To by podle Reinbergra znamenalo prakticky konec pěstování cukrovky a výroby cukru v ČR. V ČR nyní existuje 16 cukrovarů, které jsou v naprosté většině v rukou zahraničního kapitálu. Největší podíl na trhu mají cukrovary vlastněné francouzskou skupinou SDA, ostatní ovládá britsko-francouzská Eastern Sugar a rakouská Agrana.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist