Na kocovinu sice nepomáhá nic, ale horká polévka je horká polévka...
(vlk)
Tradice velí, že na silvestrovskou noc má být nachystaný ovar (prasátko pro štěstí) a čočka (dostatek peněz). Ovar můžete povečeřet s pořádnou porcí křenu, ale chcete-li mít štěstí opravdu pojištěno, nechte si kousek na půlnoc. Po slavnostním přípitku podejte kousek vepříka a lžíci čočky, která může být upravena jako salát: Uvařenou čočku zakápněte olivovým olejem a octem, na jiné trošce oleje rychle orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev a přidejte do čočky, vmíchejte nadrobno pokrájené vejce natvrdo a kyselou okurku, dosolte. Tímto prvním soustem v novém roce máte štěstí a blahobyt zaručen. Teď jen postavit se pořádně na nohy a spravit trochu rozhoupaný žaludek. Staří Čechové po flámu pojídali pivní polévku, Francouzi mají rádi svoji cibulačku, v ranních bufetech bývala k mání gulášovka či dršťkovka. Jestlipak to ještě v hamburgerové době platí?
Ivan Crha, který sepsal knihu o míchaných nápojích, tvrdí, že každého postaví na nohy, když mu do koktailového poháru vložíte lžíci worcestrové omáčky, jeden žloutek, osolíte, opepříte, trošínku posypete paprikou, dolijete olivovým olejem. Tento lék se pije naráz, nezbytné je připravit i sklenici vody na zapití. Brr! Lékaři říkají, že na kocovinu nepomůže nic. Ale horká polévka přijde po ponocování k chuti, i když si člověk drží alkohol ve správném odstupu od těla.
Pivní polévka má mnoho variant - na Šumavě se do 1 l černého piva rozvařilo 300 g strouhaného chleba, přidalo 50 g cukru, špetka zázvoru a kmínu, lžička citrónové šťávy a 2 lžíce másla, ve starých kuchařkách se do povařeného piva, ochuceného cukrem, solí a máslem, zašlehávají žloutky se smetanou a trochou mouky, můžete také jednoduše povařit pivo s česnekem a kmínem, případně pivem zalít osmahlou cibulku, přidat kostičky chleba, kmín, česnek, můžete také pracovat s medem a skořicí, záleží na vás, chcete-li chuť otočit dosladka či ne. A jestli si vůbec na takový životabudič troufnete.
Zkuste tedy francouzskou cibulovou polévku. Je opět velmi různorodá, má krajové zvláštnosti, může být s vínem i s koňakem jako bez nich, ale základem zůstává cibule - na osobu jedna střední. Osmažte ji pokrájenou dorůžova na másle, do kterého jste přidali olej (aby se máslo nepřepalovalo). Pak zaprášíte moukou a zalijete vodou nebo vývarem a necháte asi čtvrt hodiny povařit. Nastrouhejte sýr, osmažte rohlíky nakrájené na kolečka, naklaďte je do misky, posypte sýrem a zalijte vařící polévkou. Postup může být i opačný, nejprve přijde do misky polévka, pak veka, nakonec sýr a dá se zapéci, až se sýr rozpustí.
A kdo je i při lámání letopočtu vlastenec (či chytrák), dá si česnečku.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist