TEST JAKOSTI

Pomerančové džusy jsou v pořádku


V horkých letních dnech stoupá spotřeba nealkoholických nápojů. Ve velké oblibě jsou pomerančové šťávy vyráběné většinou z pomerančových koncentrátů.

Pracovníci České obchodní inspekce testovali nedávno 15 druhů 100% pomerančových šťáv zakoupených v regionech Praha, Plzeň a Tábor. Tři byly z naší produkce (Libella, San Bravo a Vitajus), šest ze SRN a šest z Rakouska. Analytickému, mikrobiologickému i senzorickému hodnocení vyhověly všechny testované výrobky, značením neodpovídaly dva z dovozu. Obsah vitamínu C byl v rozmezí 300 - 400 mg/l, což odpovídá průměrnému obsahu kyseliny askorbové ve šťávě z čerstvých pomerančů. Nejlépe byly hodnoceny značky YO (Rakousko), A&P (SRN), San Bravo (výrobce Dub, ČR), Glocken Gold a Dago (oba SRN). (vš)

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist