Žili barvami, světlem a jídlem
(CÍ)
"Jejich rozhovory při obědech a večeřích se točily především kolem umění a vaření," napsala o francouzských impresionistech americká malířka Mary Cassattová. Proto je mnoho jejich děl poznamenáno i světskými radovánkami, jako je jídlo a pití. Manetova Snídaně v trávě, Renoirova Snídaně veslařů, ale i řada dalších obrazů téměř všech mistrů jsou toho příkladem. Hold dobrému jídlu a pití je ve Francii skoro samozřejmý. Tím spíše, že většina impresionistických malířů byla uznávána již za svého života a nebyla odkázána na nuzné honoráře.
Německé nakladatelství Heyne z Mnichova nyní vydalo publikaci Pamely Toddové Potěšení impresionistů při stolování (Die Tafelfreunden der Impressionisten), v němž popisuje labužnické zvyklosti umělců a přidává i sto receptů francouzské venkovské kuchyně, které sebral L. Pickford. Kniha je ilustrována mnoha obrazy s gastronomickou tematikou. Je v ní i půvabná historka o Edouardu Manetovi, který od nadšeného kupce dostal za obraz Svazek chřestu tisíc, místo požadovaných 800 franků. Zanedlouho zaslal kupci ještě malý obrázek s jedním výhonkem chřestu a s vysvětlením: "Ten v mém svazku chyběl."
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist