Žili barvami, světlem a jídlem

(CÍ)
"Jejich rozhovory při obědech a večeřích se točily především kolem umění a vaření," napsala o francouzských impresionistech americká malířka Mary Cassattová. Proto je mnoho jejich děl poznamenáno i světskými radovánkami, jako je jídlo a pití. Manetova Snídaně v trávě, Renoirova Snídaně veslařů, ale i řada dalších obrazů téměř všech mistrů jsou toho příkladem. Hold dobrému jídlu a pití je ve Francii skoro samozřejmý. Tím spíše, že většina impresionistických malířů byla uznávána již za svého života a nebyla odkázána na nuzné honoráře.
Německé nakladatelství Heyne z Mnichova nyní vydalo publikaci Pamely Toddové Potěšení impresionistů při stolování (Die Tafelfreunden der Impressionisten), v němž popisuje labužnické zvyklosti umělců a přidává i sto receptů francouzské venkovské kuchyně, které sebral L. Pickford. Kniha je ilustrována mnoha obrazy s gastronomickou tematikou. Je v ní i půvabná historka o Edouardu Manetovi, který od nadšeného kupce dostal za obraz Svazek chřestu tisíc, místo požadovaných 800 franků. Zanedlouho zaslal kupci ještě malý obrázek s jedním výhonkem chřestu a s vysvětlením: "Ten v mém svazku chyběl."

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist