Dopřejme si na silvestra atraktivní long drink
* Míchané nápoje musí lahodit všem smylům. Proto je připravujeme s nejrůznějšími dekoracemi, s duhovým efektem, studené nebo teplé. Čichové vjemy ovlivňuje čerstvost surovin a zástřik citrusovými kůrami.
(ad)
O silvestrovské noci se obvykle nechají zlákat na skleničku i lidé, kteří jinak celý rok alkohol téměř nepijí. Takoví sváteční konzumenti většinou ocení atraktivitu míchaných nápojů připravených podle osvědčených receptů. Zdeněk Javorský z České barmanské asociace doplňuje recepty několika praktickými radami.
Obecně platí, že míchaný nápoj je tak dobrý, jak chutná jeho nejméně kvalitní surovina. Nápoje by měly být buď výrazně studené, nebo naopak teplé. Čistý a čerstvý led se do výrobní nádoby vkládá vždy jako první. Před zahájením dávkování je vhodné slít rozpuštěnou vodu, aby výsledný nápoj nebyl vodový.
Obtížněji mísitelné suroviny mícháme v šejkru (nápoje obsahující smetanu, med, cukr moučku, vejce, ovocné šťávy), lehce smíchatelné suroviny spojujeme v míchací sklenici. Při přípravě více porcí můžeme použít skleněný džbán. Sklenici naplníme dávkou ledu, přilejeme předepsané suroviny a dlouhou barovou lžičkou opisujeme elipsu podél stěn nádoby v horizontálním i vertikálním směru. Mícháme 10 až 20 sekund. Výslednou směs přecedíme přes barové sítko (strainer) do vychlazené skleničky. V šejkru nikdy nemísíme nápoje obsahující oxid uhličitý.
Vytvoření duhového efektu ve sklenici s různě barevnými lihovinami vyžaduje zvláštní techniku nalévání. Každou lihovinu lijeme přímo do sklenky opatrně přes obrácenou lžičku, zaoblenou stranou nahoru. Začínáme nejhustší, nejtěžší složkou, a končíme tou nejlehčí.
Efektním servisem nápoje může být zapalování jako show před zraky hostů. Konečnou vrstvu drinku opatříme minimálně 50% lihovinou, kterou nahřejeme a zapálíme. Kvalita nápoje se však touto technikou nijak nezvýší.
Míchaný nápoj musí lahodit všem smyslům. Velmi záleží především na vzhledu. Dekorace hraje v tomto směru nezastupitelnou úlohu. Musí být vkusná, úměrná, čerstvá, jedlá, snadno a rychle připravitelná. Může být ponořena do nápoje, aranžována na jeho hladině nebo umístěna vně drinku (na okraji skleničky nebo formou špízu). Čichové vjemy příznivě ovlivňuje čerstvost použitých surovin a zástřik citrusovými kůrami. Jedná se o řez vrchní kůrou, napíchnutou na barovou vidličku, a její přelomení nad nápojem. Uvolněné kapky éterických olejů suplují nejdražší parfémy.
Pracovní pomůcky
Příprava míchaných nápojů vyžaduje nezbytné pracovní pomůcky, sklenky a suroviny. Pracovní pomůcky rozdělujeme na strojové vybavení a inventář barmana. Vše se vyrábí pro domácí i profesionální použití. Nejdůležitější jsou: lednička, mraznička s výrobníkem ledu, dřez s tekoucí teplou a studenou vodou, stroj na výrobu kávy a teplých nápojů, elektrický nožový a vrtulkový mixér.
Výbavou barmana je šejkr, standardní třídílný nebo Boston šejkr dvoudílný, míchací sklenice, barmanské sítko - strainer, barmanská míchací lžíce, lis na citrusy, odměrky různých velikostí, barový nůž s dvojitou špičkou - vidličkou z nerezavějící oceli, číšnický nůž s vývrtkou, nože na ozdobné krájení, nádoba na led, prkénko na krájení ovoce, otvíráky na láhve i konzervy, džbánky, zátka a kleště na sekt, stříkací láhev, strouhátko na muškátový oříšek, kokteilové ubrousky, srkací stébla, míchátka, napichovátka, malé odkládací talířky.
Jaké typy skleniček?
Doporučená sada sklenek obsahuje: likérku - kalíšek na nožce, obsah do 5 cl, kokteilku-kalíšek na nožce, obsah 9 až 14 cl, flétnu - podlouhlý kalíšek na nožce, obsah 10 - 15 cl, goblet - otevřená balónová sklenka, obsah 10 - 20 cl, nízký tumbler - old fashioned glass, obsah 15 až 25 cl, střední tumbler - vyšší rovná sklenka bez nožky, obsah 20 až 25 cl, vysoký tumbler - rovná sklenka bez nožky, obsah 25 až 40 cl, shooter, shot glass - nízký, úzký tumbler, obsah do 5 cl. Každá skupina míchaných nápojů, dokonce i drinky samotné, charakterizuje určitý typ skleničky. Nejvhodnější je sklo čiré, jednoduché, pevné.
Drinky s becherovkou
Becherovka ON THE ROCK
5 cl becherovky, kostky ledu.
Příprava: přímo do sklenky, servis: nízký tumbler (old fashioned-glass), charakteristika: prodloužená Becherovka, výrazně prochlazená, zjemnělá procesem tání ledu.
Becherovka Frappé
5 cl becherovky, drcený led.
Příprava: přímo do sklenky, servis: větší likérová sklenička, charakteristika: pravá becherovka na drceném ledu, výtečná v tropicky horkých dnech.
Becher - tini
4 cl becherovky, 2 cl Martini Extra Dry (suchý vermut), oliva, citrónová kůra.
Příprava: v míchací sklenici, servis: kokteilka, odkládací talířek, charakteristika: aperitiv vycházející z klasické řady, vhodný před začátkem stolování.
KV 15 FIZZ
2 cl KV 15, 3 cl Monin Lime Juice, 8 cl Becher Soda, plátek pomeranče.
Příprava: v šejkru, sklo, servis: sklenka velký goblet, odkládací talířek, kokteilový ubrousek, dvě srkací stébla. Charakteristika: osvěžující perlivý fíz prodloužený becher sodou, ideální odpolední nebo večerní nízkoalkoholický nápoj.
Dáma v zeleném
4 cl becherovky, 2 cl Sirop de Citron Veret Monin, 1 cl Apricot Brandy Bols, 1 cl Bols Blue, 10 cl pomerančové šťávy, 2 cl Becher Grep limonády, zelené hroznové víno, citrónová kůra.
Příprava: v šejkru, sklo, servis: vysoký tumbler, kokteilový ubrousek, míchátko. Charakteristika: dlouhý nápoj jemné pastelové barvy, hořkosladké chuti.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist