Hospodu zavřu kvůli hygienickým nařízením
Je pondělí - den, kdy má hospoda v jihočeských Strážkovicích zavírací den. Sotva se však objeví známá modrá škodovka hostinského, klidná vesnička ožívá. Po chvilce se první žíznivci scházejí v budově bývalé školy. Právě zde si před nedávnem otevřel hospodu Milan Kortán.
Barem v havajském stylu, starými sedačkami z kina, stolním fotbalem a šipkami přitahuje zejména mladé lidi. Kromě této hospody je ve vesnici ještě jedna. Obě jsou pro místních tři sta šedesát obyvatel centrem veškerého dění.
"Hospodu jsem si pronajal na osm let. Ale kvůli hygienickým nařízením ji budu muset brzo zavřít. Nebudu mít na to, abych se podle nich zařídil," říká Kortán.
Na základě předpisů, vytvořených podle evropských norem, musí vybavit kuchyni nerezovými dřezy a stoly, jejichž cena se pohybuje kolem 60 tisíc korun. Měl by si také pořídit zmrazovač jídel, který přijde na 75 až 150 tisíc korun.
Klíčovým zaměstnancem je jeho přítelkyně Renata. Vypomáhá také několik místních. Podle hygienických směrnic pro ně musí hostinský zřídit oddělené šatny, sprchy a WC. Na všechny záchody pak musí zavést teplou vodu. Úpravy by přišly na několik stovek tisíc. Měsíčně mu přitom hospoda vydělá 40 tisíc korun.
"Investice do úprav se možná vrátí hospodám ve městech, ale ne těm vesnickým, do kterých přijde deset až patnáct lidí za den," podotýká hospodský. "Podle mě bude muset zavřít až 70 % takových hospod," dodává.
Hotová jídla se mohou podle hygienických nařízení uchovávat a podávat maximálně tři hodiny po uvaření. Pak musí být zlikvidována. "Na vesnicích zůstanou jenom pivnice, kde se nebude vařit," obává se Kortán. Odhaduje, že majitelé restaurací, které byly zkolaudované už před zavedením těchto norem, budou podniky provozovat dál. Až na ně někdo přijde, podniky zkrátka zavřou.
A jak bude hlasovat v referendu? "Jasně že budu proti. Nic dobrýho to stejně nepřinese," tvrdí mladý hospodský. Víc lidí po vstupu do unie jezdit do Česka podle něj nebude. Za dobré považuje pouze to, že se lidé budou moci stěhovat a žít jinde, což by sám rád v budoucnu udělal. "Hospodu prodám. Najdu si práci v Nizozemsku, v Německu nebo jinde a tam už zůstanu."
Problémů s hygienickými předpisy bude ušetřen například českobudějovický hostinský Václav Pech. Provoz jeho restaurace totiž finančně podporuje místní pivovar, který zaplatí nákup potřebných zařízení a nutné stavební úpravy.
V Evropskou unii ale důvěru nemá. Na otázku, jak bude volit v pátečním referendu, odpovídá odevzdaně: "Volit? A k čemu, stejně je to už dávno rozhodnutý za nás."
Co se změní pro majitele restaurace
Podle nových hygienických nařízení musí mít každá restaurace zajištěn odvod odpadních vod, dostatečné větrání a osvětlení. Zaměstnanci musí mít k dispozici šatny, sprchy a záchody. Kuchyň je nutné vybavit nerezovým stolem a zmrazovacím zařízením. Hotová jídla se mohou podávat maximálně tři hodiny od uvaření. Po vstupu do EU se pivo nebude moci sytit vzduchem, ale jen směsí oxidu uhličitého a dusíku. V odděleném prostoru pro kuřáky bude muset být zajištěno dostatečné větrání. Utopenci se budou moci dál prodávat.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist



