Podle odhadů se na tři milióny Britů řídí při stravování podle takzvané Atkinsonovy diety. A to i přes mnohá varování dietologů, kteří tento druh snižování váhy označují za nevhodný. Dieta je založena na nízkém příjmu cukrů a škrobů a zvýšeném příjmu bílkovin. Tedy dovoluje konzumaci vajec, masa i sýrů a zakazuje potraviny obsahující škroby. Fakt, že tato dieta "dovoluje" jíst tuky a maso, z ní činí odlišnou od mnoha jiných, které tyto druhy potravin omezují. Britská zdravotnická agentura přitom varovala před stravováním podle nereálných diet, jež zakazují škroby - tedy víceméně přílohy (těstoviny, pečivo, brambory). Poukazuje také na to, že konzumace vysokého množství tuků, což při Atkinsonově dietě hrozí, má za následek zvýšení rizika srdečních onemocnění.
Odborníci upozorňují na nevědecká zdůvodnění doktora Atkinsona, podle nichž konzumace potravin obsahujících škroby povzbuzuje produkci inzulínu, a vyvolává tak pocit hladu. Varují také, že dosud neexistuje žádná studie, která by zjistila, jaký vliv na lidské zdraví má dlouhodobé držení této diety.
Ovšem dieta doktora Atkinsona, který zemřel letos v dubnu na následky zranění při pádu, se stala hitem. Propagují ji slavné herečky, noviny i časopisy přinášejí výpovědi lidí, kterým se podařilo díky této dietě zhubnout. Přizpůsobují se i někteří výrobci potravin. Stravovací doporučení amerického doktora Atkinsona však nejsou žádnou novinkou. Začala být propagována již v sedmdesátých letech. "Atkinsonova dieta je obehraná písnička. Jako způsob redukce hmotnosti je z dlouhodobějšího hlediska zcela scestná," říká Petr Sucharda, primář III. interní kliniky Všeobecné interní kliniky a I. lékařské fakulty univerzity Karlovy v Praze.
Podle jeho slov dieta při delší konzumaci přispívá k ukládání tukových látek do tkání, především do cévní stěny, a to je nebezpečné. "Je také energeticky vydatná, protože tuky mají dvojnásobný energetický obsah na stejnou hmotnost než cukry a bílkoviny. Tuky se velmi snadno ukládají, pokud nejsou ihned použity. Na druhé straně tuky více sytí, protože se zpomaluje vyprazdňování obsahu žaludku," dodává doktor Sucharda. "Není však pravda, že by způsobovaly zácpu, jak se někdy tvrdí. Ale dělají řadu jídel chutnějšími."
Nejlepším a v podstatě jediným rozumným způsobem kontroly váhy je podle většiny odborníků hlídat svůj denní kalorický příjem, konzumovat vyváženou stravu a pravidelně cvičit.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist