Nové poznatky týkající se biologického působení rychlého občerstvení naznačují, že přejídání není způsobeno pouze nedostatkem sebekontroly. Častá konzumace jídel z fast foodů může uvést podle lékařů do pohybu hormonální změny v těle. Ty pak mají za následek ztrátu sebekontroly při jídle. Hlavními viníky jsou především cukr a tuk, tedy přesně to, co je obsaženo v pokrmech z rychlého občerstvení.
Vědci prováděli pokusy na krysách. Poté, co snížili zvířatům obsah cukru v potravě na pouhou čtvrtinu, se jejich chování změnilo. Krysy se třásly, cvakaly zuby, byly neklidné. Chování připomínalo abstinenční příznaky při nedostatku nikotinu, morfia či heroinu. Lékař John Hoebel z Princetonské univerzity v New Jersey věří, že jídla z fast foodu s vysokým obsahem tuku a cukru podněcují v mozku opioidy, chemické látky spojované s pocity štěstí. "Chemické látky navozující štěstí a tento druh jídla spolu úzce souvisí," říká lékařka Ann Kelleyová z University of Wisconsin Medical School, která prováděla podobné výzkumy.
Jak popisuje Petr Sucharda z 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pocity nasycení a sytosti se v mozku zprostředkovávají stejnými chemickými látkami jako jiné příjemné vlivy. "Chutná jídla jistě vzbuzují libé podněty, po kterých pak dotyčný znovu touží. Tuk je významnou složkou stravy i chuťově, zesiluje jiné chuti a dělá je plnější," dodává Petr Sucharda.
Doktorka Iva Málková, která vede kursy snižování nadváhy, soudí, že obliba fast foodů nesouvisí jen s jídlem, ale v úvahu je nutné vzít i sociální aspekty. "Obědy ve školní jídelně nejsou jistě tak atraktivní jako prostředí u McDonald's, kde je jídlo spojováno s reklamními předměty a s oslavami. Pro dospělé je to zase jistota, že dostanou všude to samé v čistém prostředí, rychle a za stejnou cenu."
František D. Krch z psychiatrické kliniky VFN v Praze se domnívá, že v oblibě fast foodů hraje svou roli i móda. "Kromě toho, že děti "korumpuje" různými dárečky, adolescentům - ale i některým dospělým - nahrává tím, že se při jídle nemusí tolik kontrolovat. Jí se rukama a z papíru. Přitom právě příjemné stolování, prostírání, příprava a úprava jídla jsou faktory, které omezují nadměrnou konzumaci," vysvětluje psycholog.
Nelze ale dávat vinu za vlastní nadváhu jen reklamám a řetězcům s rychlým občerstvením. "Člověka není rozumné donekonečna chránit před následky jeho chování - když se chová nevhodně, tak je dobré, když to pocítí. Jinak se nikdy nezačně chovat zodpovědně," míní František D. Krch.
Navíc je třeba dodat, že reklamy na přeslazené tyčinky, fast food nebo třeba zmrzliny jsou v podstatě průhledné. Dnes si jen málokdo myslí, že hamburger je dietní. Nebezpečné jsou podle doktora Krcha reklamy na light potraviny vzbuzující v zákaznících dojem, že jsou "bezpečné" a lze jich sníst velké množství.
Existuje čokoholismus?
Pokud se hovoří o závislosti na jídle, tak ještě častěji než tučné potraviny je zmiňována čokoláda. V roce 1996 dokonce vědci publikovali v časopise Nature informace o tom, že obsahuje substance, které mají na mozek podobné účinky jako marihuana. Jde o látku anandamid, jež se v mozku váže na stejné receptory jako omamná látka marihuany - THC. Normálně se poměrně rychle odbourává, ale vzhledem k tomu, že v čokoládě je spolu s tuky, účinkuje déle.
Podle doktorky Ivy Málkové mohou příjemné pocity, které čokoláda vyvolává, souviset také s určitým obsahem fenyletylaminu, který mírní pocity strachu, úzkosti, napětí a dokáže vzbudit silné pocity spokojenosti. Zřejmě také zvyšuje hladinu serotoninu ovlivňujícího pocit pohody. "Obecně platí, že potraviny bohaté na tuky, mezi něž čokoláda patří, stimulují tvorbu endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu nebo dokonce pocit štěstí. Lidé, kteří jsou ve stresu, ho často řeší konzumací čokolády, jež přispívá k příjemným pocitům a snižuje stres," popisuje Iva Málková. Petr Sucharda zase spojuje oblibu čokolády s látkami, které podobně jako kofein působí povzbudivě. "Osobně si ale myslím, že debaty kolem závislosti na čokoládě jsou spíše nafouknutou bublinou," uzavírá.
Pocity uspokojení z jídla lze podle Ivy Málkové nahradit jiným příjemným pocitem, například sportem či relaxací. Pokud si již někdo čokoládu nedokáže odpustit, pak by měl volit tu, jež obsahuje vysoké procento kakaa (70 procent). Použít lze také tabletky z odtučněného kakaa nebo nízkoenergetické tyčinky s kakaem. Samo kakao je totiž pro zdraví prospěšné, protože obsahuje antioxidanty - látky působící proti stárnutí.
[*]
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist