hn: Jaké faktory nejvíce ovlivňují chuť na určité potraviny? Je to spíš momentální stav, psychika, fyzická kondice, stravovací zvyklosti či glykemický index potravin?
Pravděpodobně všechno dohromady. Každý z faktorů může přispět k tomu, že má člověk chuť na určitou potravinu. Mimo uvedené rozhodně ještě období před menstruací, těhotenství. Výběr ale ovlivňuje hodně vnějších podnětů, například nepřeberná nabídka na rautech nebo švédské stoly na dovolené. Někdy se necháme "strhnout" tím, co jedí ostatní. Do jisté míry nás ovlivní i současná móda některých potravin nebo pokrmů - sushi, losos a podobně.

hn: Dokáže organismus sám naznačit, jaké druhy potravin či látek mu chybějí?
Je to spíše pověra. Platí ale, že pokud je ve stravě málo nutričně hodnotných potravin, jako je zelenina, ovoce, mléčné výrobky, libové maso, celozrnné obiloviny, snáze vznikne chuť na sladké nebo jiné málo vhodné potraviny. Člověk se snaží deficit nějak vyrovnat, výběr však jde špatným směrem. Určitě neplatí, že tělo potřebuje cukr. Tato potřeba je více projevem dlouhých pauz mezi jídly, kdy dochází k poklesu hladiny krevního cukru, nebo důsledkem špatné skladby jídelníčku, v němž převažují potraviny s vysokým glykemickým indexem - například bílé pečivo či koláče. Potřebnou hladinu glukózy tělo udrží štěpením složitějších sacharidů na glukózu, dodávat řepný cukr není potřeba.

hn: Je pravdou, že ženy mají chuť spíše na sladké potraviny a muži na maso?
Domnívali jsme se, že je to pravda, celá věc ale není tak jednoduchá. V kursech snižování nadváhy nebo v rámci poradenství se procento mužů a žen, kteří mají rádi sladké, až tolik neliší.

hn: Jak vzniká závislost na určitém jídle? Je to spíše fyzická či psychická záležitost?
Spíše jde o závislost psychickou. Fyzická přichází v úvahu u potravin nebo nápojů obsahujících kofein, podobná látka je i v čokoládě. Pak je nutné pomalu snižovat dávky, až závislost zcela pomine. I tak to ale není závislost v klasickém slova smyslu.

hn: Mění se chutě během života? Lze je vůbec měnit? Vyplatí se vydat se i násilnější cestou změny a k nějakému, byť velmi zdravému jídlu, jako jsou například ryby či sója, se nutit?
Během života se chuť určitě mění. Ale násilí vůbec není na místě. Jestliže někdo nemá rád například ryby, může se zeptat sám sebe, zda v rámci této skupiny není alespoň nějaký druh, který by byl chuťově přijatelný. Nebo zkusit jinou úpravu, třeba místo vaření grilování. Totéž platí u sóji - jde o tak širokou skupinu potravin, že určitě lze vybrat takovou, která bude chutnat. Není vhodné po prvním neúspěšném pokusu vše vzdát. A pokud sójové potraviny opravdu někdo není schopen pozřít, může zkusit jiné luštěniny.
[*]

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist