90501_napoje_vinari_IX (vinaři IX)
Snímek: Mikros-vín

Před tím, než převzal otěže ve firmě, pracoval osm let u rakouských vinařů. Nasbíral tak dostatek cenných a u nás dobře použitelných zkušeností. Vždyť sousední rakouské vinařské oblasti mají s moravskými hodně společného. Podnebím počínaje a vysazenými odrůdami révy vinné konče.

Méně znamená více
Zdeněk Peřina má na co navazovat. Jeho otec byl u nás průkopníkem přípravy kvalitních vín. V době, kdy rozhodovalo především množství sklizených hroznů, dělal ve vinicích věci, za které si vysloužil jenom úsměšky. Redukoval počet hroznů na keři tím, že nadbytečné otrhával v zeleném stavu, aby zbývajícím mohl keř dát víc extraktů a cukru. Pečlivě otrhával listy, aby sluníčko mohlo k hroznům. Sklízel méně, ale jeho vína byla kvalitnější než z velkosklizní. Dnes už podobně postupují všichni, kterým jde o kvalitu.
"Tátovo krédo je, že dobré víno se vyrábí na vinici. Základ je hrozen špičkové kvality a na sklepmistrovi potom je, aby z toho co nejméně ubral," říká Peřina. V Mikros-vínu začali s ledovými víny a dnes s nimi sklízejí zlaté medaile všude, kam je pošlou. "Děláme pouze přívlastková vína, a proto hrozny necháváme co nejdéle na vinici, aby měly co největší cukernatost. Pak dostanete skutečně kvalitní hrozny s vysokým obsahem cukru a extraktů. V Rakousku jsem se naučil pracovat s botrytickými hrozny, které dávají vínu plnost a nevšední tóny v chuti i ve vůni. Máme nižší výnosy, do čtyř tun z hektaru, ale kvalita nahradí kvantitu."

Bílé má šanci
Peřinové pochopili, že nemá smysl se snažit mít celý sortiment povolených odrůd, a soustřeďují se na ty, které v jejich vinicích mají nejlepší výsledky. Tím je především Ryzlink vlašský a další bílé odrůdy. V těch totiž máme šanci obstát ve světové konkurenci. "Nechci se už v nejbližší době dál zabývat červeným," řekl Peřina a byl první, kdo veřejně přiznal, že tudy pro naše vinaře cesta nevede.

Libor Ševčík                   
libor.sevcik@economia.cz

OCHUTNÁVKA
Rulandské bílé 2002 - Výběr z hroznů

Vinařská obec: Březí
Viniční trať: Liščí vrch
Charakteristika: Ochutnejte a poznáte, jak má vypadat víno s označením výběr z hroznů. Sklízely se z vinice až 7. listopadu, a byly tedy vyzrálé. Dobře ošetřené víno z nich tak dostalo nejenom ušlechtilou vůni, ale také medově ovocné tóny ve vůni i chuti. Najdeme zde stopy tropického ovoce, jako je ananas a mango. Po celou dobu ochutnávání, od prvního přivonění až po dlouhé doznívání, v něm vnímáme stopy vyzrálých meruněk, které přecházejí až do sušené podoby. S takovým Rulandským bílým (Pinot blanc) se setkáte málokde.
Výrobce: Mikros-vín
Cena: 208 Kč

Ryzlink vlašský 2002 - Pozdní sběr
Vinařská obec: Březí , Viniční trať: Ořechová hora
Charakteristika: Na naše poměry až nezvykle plný a tělnatý "vlašák". Ve vůni i v chuti se šťavnatými ovocnými tóny, příjemnou mineralitou a lehkou kořenitostí. Opět důkaz toho, že když se nechají hrozny důkladně vyzrát, dá i odrůda, která běžně nepatří k nejvýraznějším, chuťově bohaté víno.
Výrobce: Mikros-vín
Cena: 147 Kč

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist