
Snímek: Mikros-vín
Před tím, než převzal otěže ve firmě, pracoval osm let u rakouských vinařů. Nasbíral tak dostatek cenných a u nás dobře použitelných zkušeností. Vždyť sousední rakouské vinařské oblasti mají s moravskými hodně společného. Podnebím počínaje a vysazenými odrůdami révy vinné konče.
Méně znamená více
Zdeněk Peřina má na co navazovat. Jeho otec byl u nás průkopníkem přípravy kvalitních vín. V době, kdy rozhodovalo především množství sklizených hroznů, dělal ve vinicích věci, za které si vysloužil jenom úsměšky. Redukoval počet hroznů na keři tím, že nadbytečné otrhával v zeleném stavu, aby zbývajícím mohl keř dát víc extraktů a cukru. Pečlivě otrhával listy, aby sluníčko mohlo k hroznům. Sklízel méně, ale jeho vína byla kvalitnější než z velkosklizní. Dnes už podobně postupují všichni, kterým jde o kvalitu.
"Tátovo krédo je, že dobré víno se vyrábí na vinici. Základ je hrozen špičkové kvality a na sklepmistrovi potom je, aby z toho co nejméně ubral," říká Peřina. V Mikros-vínu začali s ledovými víny a dnes s nimi sklízejí zlaté medaile všude, kam je pošlou. "Děláme pouze přívlastková vína, a proto hrozny necháváme co nejdéle na vinici, aby měly co největší cukernatost. Pak dostanete skutečně kvalitní hrozny s vysokým obsahem cukru a extraktů. V Rakousku jsem se naučil pracovat s botrytickými hrozny, které dávají vínu plnost a nevšední tóny v chuti i ve vůni. Máme nižší výnosy, do čtyř tun z hektaru, ale kvalita nahradí kvantitu."
Bílé má šanci
Peřinové pochopili, že nemá smysl se snažit mít celý sortiment povolených odrůd, a soustřeďují se na ty, které v jejich vinicích mají nejlepší výsledky. Tím je především Ryzlink vlašský a další bílé odrůdy. V těch totiž máme šanci obstát ve světové konkurenci. "Nechci se už v nejbližší době dál zabývat červeným," řekl Peřina a byl první, kdo veřejně přiznal, že tudy pro naše vinaře cesta nevede.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Rulandské bílé 2002 - Výběr z hroznů
Vinařská obec: Březí
Viniční trať: Liščí vrch
Charakteristika: Ochutnejte a poznáte, jak má vypadat víno s označením výběr z hroznů. Sklízely se z vinice až 7. listopadu, a byly tedy vyzrálé. Dobře ošetřené víno z nich tak dostalo nejenom ušlechtilou vůni, ale také medově ovocné tóny ve vůni i chuti. Najdeme zde stopy tropického ovoce, jako je ananas a mango. Po celou dobu ochutnávání, od prvního přivonění až po dlouhé doznívání, v něm vnímáme stopy vyzrálých meruněk, které přecházejí až do sušené podoby. S takovým Rulandským bílým (Pinot blanc) se setkáte málokde.
Výrobce: Mikros-vín
Cena: 208 Kč
Ryzlink vlašský 2002 - Pozdní sběr
Vinařská obec: Březí , Viniční trať: Ořechová hora
Charakteristika: Na naše poměry až nezvykle plný a tělnatý "vlašák". Ve vůni i v chuti se šťavnatými ovocnými tóny, příjemnou mineralitou a lehkou kořenitostí. Opět důkaz toho, že když se nechají hrozny důkladně vyzrát, dá i odrůda, která běžně nepatří k nejvýraznějším, chuťově bohaté víno.
Výrobce: Mikros-vín
Cena: 147 Kč
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist