V Česku chybí líh, destiláty zdražují
V Česku je kritický nedostatek potravinářského lihu, tvrdí představitelé předních výrobců destilátů.
"Kvůli nedostatku se ceny lihu začátkem října skokově zvýšily o patnáct až dvacet procent. To nás nutí zvýšit ceny konzumních lihovin o pět až deset korun za lahev," řekl Josef Nejedlý, ředitel firmy Fruko - Schulz. Ta se svým Tuzemákem, Meruňkou, vodkami a dalším pitím patří mezi pět největších českých producentů.
Stock Plzeň, největší výrobce lihovin v Česku, už musel kvůli nedostatku lihu odmítnout velkoobchodníka z Holandska, který měl zájem o Fernet Stock, a také firmu z Nového Zélandu, která chtěla Božkov Tuzemský (dřívější rum).
Zásilku stálému zákazníkovi v USA musel zkrátit na polovinu. "Pochybuji, že kdybychom spočítali obchodní ztráty, že by nám je v Bruselu zaplatili," uvedl generální ředitel společnosti Martin Petrášek.
Kmenoví dodavatelé Stocku, jako jsou lihovary v Kojetíně a v Chrudimi a firma Bioferm Kolín, jsou schopni dodávat jen omezené množství lihu. Jejich ceny se navíc zvýšily z patnácti na osmnáct až dvacet korun za litr. Zásoby lihu ve Stocku jsou nyní minimální, vyrábí se prakticky jen pro Česko a Slovensko.
Ústecká společnost KB Likér zase posune termín, kdy chtěla uvést na trh nové výrobky. Důvodem je stejně jako u Stocku nedostatek lihu. Výrobu novinek Viking vodka či Bílý tuzemák-Santa Maria firma zahájí až v listopadu, řekl ředitel likérky Pavel Kadlec.
Příčinou nedostatku lihu je nařízení Bruselu. Evropská unie postupně omezuje pěstování cukrovky a produkci cukru. Tím klesají i dodávky melasy z cukrové řepy, která slouží lihovarům jako základní surovina pro výrobu devadesáti procent potravinářského lihu. Deset procent se vyrábí z obilí, ale toho se letos mnoho neurodilo. Situace se může ještě zhoršovat.
Od příštího roku navíc začne Evropská unie finančně kompenzovat výrobcům cukru omezení jejich produkce. K tomu by Česko mělo začít povinně přidávat do benzínu biolíh, který se vyrábí také z cukrové řepy, obilí, kukuřice či dřeva.
"Výroba biolihu jako aditiva pohonných hmot je pro producenty snazší a jsou obavy, že potravinářského lihu ještě ubude," připomněl prezident Unie výrobců lihu Vladimír Steiner. Česko se podle ministerstva zemědělství muselo podřídit pravidlům Evropské unie, k nimž patří i reforma na trhu s cukrem. "Vždy jsme ale deklarovali, že cukrovka je tradiční komodita, umíme ji a na naše pole jednoznačně patří," řekl pro ČTK Jiří Felčárek z ministerstva zemědělství.
"Výroba ohrožena není, lihu máme zatím dostatek, ale situace nás trošku zneklidňuje," uvedl ředitel Fruko - Schultz Josef Nejedlý. Proto firma zkouší dovézt z Maďarska líh, který se vyrábí z kukuřice. Tento líh ale podle Nejedlého není vhodný pro výrobu vodky.
Menší výrobci zatím s nedostatkem lihu nezápasí. Společnost Rudolf Jelínek z Vizovic vyrábí především ovocné destiláty, k výrobě ostatních produktů pak má lihu dost. Potíže s dodávkami lihu nemá ani firma Linea Nivnice z Uherskohradišťska.
Stock Plzeň, který má na českém trhu lihovin více než třetinový podíl, spotřebuje ročně osm miliónů litrů potravinářského lihu. Loni prodal 23,1 miliónu litrů alkoholu, což byl dvanáctiprocentní meziroční nárůst. Letos chce překonat hranici 24 miliónů litrů, a to hlavně díky vodkám. Firma předpokládá, že do konce roku udrží desetiprocentní nárůst obratu. Loni Stock utržil 1,63 miliardy korun.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist