Snímek: Archiv
Nové pojetí
S příchodem nového majitele Romana Řezníčka, který úspěšně léta vede prestižní restaurace (v malostranském Pálfyho paláci, Zlatá studna pod Pražským hradem s jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu a Sovovy mlýny), by mělo konečně snad nastat oživení i zde.
"To, že jsme v prostorách starobylé restaurace nechali zrestaurovat historické nástěnné malby, obnovili zázemí, vytvořili vinný sklep a znovuotevřeli boční vchod, jsou jen záležitosti průvodní. Podstatnou změnou by měla být skutečně špičková kuchyně a perfektní personál." Říká Roman Řezníček. Prodal úspěšný podnik Mecca v Holešovicích a nebál se riskantní investice do podniku s bohatou historií, kterému se však v posledních dvou desetiletích lepila smůla na paty.
Troška historie
Dům byl přistavěn na městské hradby v XV. století před maltézský kostel a klášter. Tady tehdy vlastně končila Praha a začínala vesnice Nebovidy, jejíž jméno nese nedaleká ulice Nebovidská, kde je nově otevřený nejluxusnější pražský hotel Mandarin. V roce 1543 dům koupil za 40 kop grošů malíř Jan Šic a od té doby se to zde zove U Malířů. Jan Šic v přízemí domu zřídil restauraci, kde mimo jiné čepoval i víno z vlastních vinic v Šárce, které měl uloženo ve sklepích pod domem. Mezi časté hosty patřil i císař Rudolf II. Je to tedy místo, kde jsou poskytovány restaurační služby nepřetržitě už 463 roků.
V roce 1604 koupil dům Jan Litoměřický a o tři roky později ho od jeho potomků získal Benedikt Galthan. Koncem XII. století byl dům přestavěn do dnešní podoby a restaurace se jmenovala U bílého kohouta, což se neuchytilo. Dnešní úprava domu vznikla v letech 1936 - 1937, kdy se o výzdoby s nádhernými freskami postarali R. Adámek a R. Jindřich.
Sezónní menu
Nový tým chce U Malířů nabízet to nejlepší z francouzské kuchyně jak zkušeným gurmánům a gurmetům, tak i těm, kdo zatím špičkové francouzské delikatesy neměli možnost ochutnat. Hlavním mottem je propojit tradiční pokrmy francouzského venkova s moderní zážitkovou gastronomií. Najdete zde širokou nabídku jídel z čerstvých mořských i sladkovodních ryb, čerstvé i tepelně připravené ústřice, zapečené šneky i jídla ze zvěřiny a jiných mas. Podzimním tipem šéfkuchaře Tomáše Pondělíčka je glazovaný pečený holub s portskými fíky a lanýžovým medem Můžete také ochutnat více než 60 značek pravých šampaňských vín.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Informace
Restaurant U Malířů
Maltézské nám. 11, Praha 1, tel.: 257 530 318
www.umaliru.cz
Cenová kategorie: * * *
Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist