90643_jidlo_umaliru (U Malířů)
Snímek: Archiv

Nové pojetí
S příchodem nového majitele Romana Řezníčka, který úspěšně léta vede prestižní restaurace (v malostranském Pálfyho paláci, Zlatá studna pod Pražským hradem s jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu a Sovovy mlýny), by mělo konečně snad nastat oživení i zde.
"To, že jsme v prostorách starobylé restaurace nechali zrestaurovat historické nástěnné malby, obnovili zázemí, vytvořili vinný sklep a znovuotevřeli boční vchod, jsou jen záležitosti průvodní. Podstatnou změnou by měla být skutečně špičková kuchyně a perfektní personál." Říká Roman Řezníček. Prodal úspěšný podnik Mecca v Holešovicích a nebál se riskantní investice do podniku s bohatou historií, kterému se však v posledních dvou desetiletích lepila smůla na paty.

Troška historie
Dům byl přistavěn na městské hradby v XV. století před maltézský kostel a klášter. Tady tehdy vlastně končila Praha a začínala vesnice Nebovidy, jejíž jméno nese nedaleká ulice Nebovidská, kde je nově otevřený nejluxusnější pražský hotel Mandarin. V roce 1543 dům koupil za 40 kop grošů malíř Jan Šic a od té doby se to zde zove U Malířů. Jan Šic v přízemí domu zřídil restauraci, kde mimo jiné čepoval i víno z vlastních vinic v Šárce, které měl uloženo ve sklepích pod domem. Mezi časté hosty patřil i císař Rudolf II. Je to tedy místo, kde jsou poskytovány restaurační služby nepřetržitě už 463 roků.
V roce 1604 koupil dům Jan Litoměřický a o tři roky později ho od jeho potomků získal Benedikt Galthan. Koncem XII. století byl dům přestavěn do dnešní podoby a restaurace se jmenovala U bílého kohouta, což se neuchytilo. Dnešní úprava domu vznikla v letech 1936 - 1937, kdy se o výzdoby s nádhernými freskami postarali R. Adámek a R. Jindřich.

Sezónní menu
Nový tým chce U Malířů nabízet to nejlepší z francouzské kuchyně jak zkušeným gurmánům a gurmetům, tak i těm, kdo zatím špičkové francouzské delikatesy neměli možnost ochutnat. Hlavním mottem je propojit tradiční pokrmy francouzského venkova s moderní zážitkovou gastronomií. Najdete zde širokou nabídku jídel z čerstvých mořských i sladkovodních ryb, čerstvé i tepelně připravené ústřice, zapečené šneky i jídla ze zvěřiny a jiných mas. Podzimním tipem šéfkuchaře Tomáše Pondělíčka je glazovaný pečený holub s portskými fíky a lanýžovým medem Můžete také ochutnat více než 60 značek pravých šampaňských vín.

Libor Ševčík                 
libor.sevcik@economia.cz

Informace
Restaurant U Malířů

Maltézské nám. 11, Praha 1, tel.: 257 530 318
www.umaliru.cz

Cenová kategorie: * * *

Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist