90644_napoje_rum (rum)
Snímek: Archiv

Bar v trezoru
V budově bývalého poštovního úřadu na pražském Senovážném náměstí, kde mimo jiné komunističtí fízlové kontrolovali všechny zásilky přicházející do republiky z ciziny, je dnes exkluzívní hotel patřící italské rodině Boscolo nazvaný Carlo IV. Při přestavbě nepodlehli pokušení bourat, jak to mnohdy dělají jiní úpravci historických budov, ale citlivě rekonstruovali interiéry a v prvním patře zachovali i obrovský trezor zvíci velké místnosti. A v něm jsou dnes skutečné poklady v podobě exkluzívních lahví vzácných starých koňaků a jiných světově proslulých destilátů a vybraných druhů doutníků. Trezor je součástí Inn Ox Baru a Cigar Clubu.
A právě zde zařadili do nápojového lístku koktejl Diamond Martini za 250 000 korun. Je zkomponován z unikátního anglického ginu Martin Miller´s Gin Westbourne Strenght 42,5 %, který byl do Prahy přivezen poprvé právě pro tuto příležitost. Ve sklence je doplněn francouzským suchým vermutem Dolin a jednokarátovým diamantem dodaným společností Carollinum. Diamant má pochopitelně všechny certifikáty potvrzující jeho pravost. Koktejl Diamond Martini je vrcholem ojedinělého Martini a Neomartini menu, které nyní nabízejí oba bary hotelu Boscolo Carlo IV.

Máximo Extra Aňejo
Známý výrobce kubánského rumu Havana Club představil v Praze své mistrovské dílo nazvané Máximo Extra Aňejo, zcela unikátní esenci kubánských rumů. I přes "baťovskou" cenu 29 900 korun bylo zájemců o koupi víc než lahví uvolněných pro naši republiku. Ročně se této exkluzivity totiž v Havaně naplní jenom 500 půllitrových, ručně foukaných lahví. Každá z nich je očíslována a podepsána sklářským mistrem Paulem Millerem. Do České republiky se tohoto exkluzívního rumu dostalo pouhých dvacet lahví a patříme mezi sedm zemí světa, kam byl tento rum prodán. Stalo se tak díky tomu, že firma Havana Club patří do společnosti Pernod Ricard, které mimo jiné patří i karlovarská Becherovka.
Unikátní rum v Praze představil Don José Navarro, Primer Maestro Ronero Havana Club. "Při tvorbě tohoto rumu jde o syntézu umění, vědy, magie a talentu míchání a vyzrávání. Je vyroben z nejlepších a nejstarších rumů, z nichž některé zrály v našich sklepích i více než sto let. Nevznikl by bez umění mých předchůdců," říká José Navarro.

Libor Ševčík                  
libor.sevcik@economia.cz

Ochutnávka

Máximo Extra Aňejo
Výrobce: Havana Club, Kuba
Charakteristika: zářící temně jantarová barva dokumentuje dlouhé zrání v dubových sudech. Intenzívní bohaté kouřové aroma s tóny čerstvé hrušky, kokosu a sušeného ovoce. V chuti jemně vanilková s čokoládou a sušeným ovocem s pikantní dochutí. 40 % alkoholu.
Cena lahve: 29 900 Kč, panák v baru asi 5000 Kč 

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist