Snímek: Archiv
V oblasti se navíc pěstují mandle, cukrová třtina a vyrábí kvalitní med - tedy všechny základní suroviny k přípravě turonu. Původ slova pochází buďto z latinského torrere - pražit, nebo z katalánského torro. Italové si název změnili na torrone. Původně obsahovala tato sladkost piniová jádra, smíchaná s medem a moukou. V Katalánsku se nazývala pinionada. Ale již počátkem 15. století byla piniová jádra nahrazena mandlemi a odstraněna mouka.
Existují dva základní druhy turonů. Typ Jijona je měkká masa z rozdrcených mandlí, medu a cukru, typ Alicante vytváří tvrdou masu z celých mandlí, medu a cukru. Výsledkem je přírodní výrobek vysoké kvality, jehož výroba se předává z generace na generaci. Všechno se docela podobá nám dobře známému tureckému medu. Existují ještě další druhy jako např. čokoládový nebo z mandlové pasty.
Do muzea turonu
V malém městečku Jijona, vzdáleném 24 km od Alicante, je soustředěna výroba několika firem. Ty zbyly z doby, kdy ne méně než sto rodin vyrábělo doma turon. Jijona se tak chlubí přídomkem Světová metropole turonu.
Jednou z nejvýznamnějších a nejstarších je firma El Lobo, která byla založena již v roce 1725 a počátky historie firmy sahají dokonce až do poloviny l7. století.
V roce 2003 firma otevřela novou továrnu, u které zřídila ve světě ojedinělé muzeum turonu. Jedinečná muzejní sbírka odráží historii této sladkosti a rovněž městečka Jijona. Muzeum je poměrně rozlehlé (3000 m2). Ve třech podlažích se seznámíte se surovinami, které jsou potřeba na výrobu turonů, dále s výrobním procesem, návštěvníci mohou vidět primitivní nástroje a první stroje. V přízemí se nabízí ukázka komercializace tohoto výrobku. Upoutají různorodé historické obaly, propagační předměty, historie firmy El Lobo, historický automobil k rozvážce výrobků a další zajímavosti.
Ochutnávka na závěr
Návštěvníci se mohou rovněž podívat i na současnou výrobu, což je velmi zajímavý kontrast k historickým materiálům. Průvodce vás podrobně seznámí s výrobou. Dále můžete zhlédnout i video. V muzeu nechybí ani rozlehlá firemní prodejna, kde jsou k dostání čerstvé výrobky. V nové továrně firmy El Lobo se vyrábějí nejen různé druhy turonů včetně čokoládových určených pro děti, ale začali zde také vyrábět italskou specialitu panettone a máslové sušenky v plechovkách. Je to rozumné řešení, protože turon je pouze sezónním výrobkem.
Muzeum je otevřeno 361 dní v roce, prohlídka trvá asi 45 minut a vstupné je dobrovolné. Na závěr je možné turon ochutnat.
STANISLAV KRÁMSKÝ
Informace
Museo del Turrón v Jijoně má otevřeno od 10 h do 20 h, prohlídky jsou organizovány každou hodinu, poslední v 19 h. O víkendu a o svátcích je otevřeno do 14 h, zavřeno je 18. května, 25. prosince a 1. ledna. Nejlepší je jet autem z Alicante po dálnici A-7, odbočka na Jijonu silnice N-340, těsně před Jijonou odbočka na Busot.
Pol. Ind. Ciudad de Turrón, sector 10.2, Carretera Jijona-Busot, km 1, 03100 Jijona/Alicante. Tel.: +34 965 610 225
www.museodelturron.com
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist