90645_vikZah_turon (Turon)
Snímek: Archiv

V oblasti se navíc pěstují mandle, cukrová třtina a vyrábí kvalitní med - tedy všechny základní suroviny k přípravě turonu. Původ slova pochází buďto z latinského torrere - pražit, nebo z katalánského torro. Italové si název změnili na torrone. Původně obsahovala tato sladkost piniová jádra, smíchaná s medem a moukou. V Katalánsku se nazývala pinionada. Ale již počátkem 15. století byla piniová jádra nahrazena mandlemi a odstraněna mouka.
Existují dva základní druhy turonů. Typ Jijona je měkká masa z rozdrcených mandlí, medu a cukru, typ Alicante vytváří tvrdou masu z celých mandlí, medu a cukru. Výsledkem je přírodní výrobek vysoké kvality, jehož výroba se předává z generace na generaci. Všechno se docela podobá nám dobře známému tureckému medu. Existují ještě další druhy jako např. čokoládový nebo z mandlové pasty.

Do muzea turonu
V malém městečku Jijona, vzdáleném 24 km od Alicante, je soustředěna výroba několika firem. Ty zbyly z doby, kdy ne méně než sto rodin vyrábělo doma turon. Jijona se tak chlubí přídomkem Světová metropole turonu.
Jednou z nejvýznamnějších a nejstarších je firma El Lobo, která byla založena již v roce 1725 a počátky historie firmy sahají dokonce až do poloviny l7. století.
V roce 2003 firma otevřela novou továrnu, u které zřídila ve světě ojedinělé muzeum turonu. Jedinečná muzejní sbírka odráží historii této sladkosti a rovněž městečka Jijona. Muzeum je poměrně rozlehlé (3000 m2). Ve třech podlažích se seznámíte se surovinami, které jsou potřeba na výrobu turonů, dále s výrobním procesem, návštěvníci mohou vidět primitivní nástroje a první stroje. V přízemí se nabízí ukázka komercializace tohoto výrobku. Upoutají různorodé historické obaly, propagační předměty, historie firmy El Lobo, historický automobil k rozvážce výrobků a další zajímavosti.

Ochutnávka na závěr
Návštěvníci se mohou rovněž podívat i na současnou výrobu, což je velmi zajímavý kontrast k historickým materiálům. Průvodce vás podrobně seznámí s výrobou. Dále můžete zhlédnout i video. V muzeu nechybí ani rozlehlá firemní prodejna, kde jsou k dostání čerstvé výrobky. V nové továrně firmy El Lobo se vyrábějí nejen různé druhy turonů včetně čokoládových určených pro děti, ale začali zde také vyrábět italskou specialitu panettone a máslové sušenky v plechovkách. Je to rozumné řešení, protože turon je pouze sezónním výrobkem.
Muzeum je otevřeno 361 dní v roce, prohlídka trvá asi 45 minut a vstupné je dobrovolné. Na závěr je možné turon ochutnat.

STANISLAV KRÁMSKÝ

Informace
Museo del Turrón v Jijoně má otevřeno od 10 h do 20 h, prohlídky jsou organizovány každou hodinu, poslední v 19 h. O víkendu a o svátcích je otevřeno do 14 h, zavřeno je 18. května, 25. prosince a 1. ledna. Nejlepší je jet autem z Alicante po dálnici A-7, odbočka na Jijonu silnice N-340, těsně před Jijonou odbočka na Busot.
Pol. Ind. Ciudad de Turrón, sector 10.2, Carretera Jijona-Busot, km 1, 03100 Jijona/Alicante. Tel.: +34 965 610 225
www.museodelturron.com

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist