Dnes už ji můžeme v různé kvalitě a podobě ochutnat i na mnoha místech u nás. Počáteční averze pojídat kousky syrových ryb u většiny lidí rychle mizí po prvním ochutnání, a tradiční japonský pokrm tak získává další a další přívržence. Ovšem není suši jako suši. Zdánlivě jednoduché jídlo potřebuje k dokonalosti skutečné mistry řemesla.

90645_jidlo_susi_kazato_m (Kazato_m)Cesta k dokonalosti
Na pouhý jeden den zavítal do Prahy mistr Masayoshi Kazato, prezident japonské Sakae Zusi, který šíří slávu tradičního japonského pokrmu po celém světě. A z celého světa k němu do Japonska jezdí vybraní kuchaři, kteří se chtějí zdokonalit v umění přípravy jídel na bázi suši. Japonský mistr poté neváhá jezdit po světě kontrolovat, jak si jeho žáci vedou.
Jedním z nich je i šéfkuchař zbrusu nové pražské restaurace Samurai Marek Hora. Mistr Masayoshi se za ním stavil v Praze cestou z Londýna, kde vedl porotu soutěže o nejlepší moderní suši světa. Její vítěz, Jeff Ramsey z tokijského hotelu Mandarin Oriental, je rovněž mistrův žák. "Je to Markův bratr," říká Masayoshi Kazato, neb všichni úspěšní žáci po celém světě se stávají v očích mistra jeho syny, a tudíž mezi sebou bratry.
Cesta k dokonalosti v přípravě suši je podle mistra Kazato jednoduchá: "Potřebujete ty nejlepší suroviny a dokonale ostrý nůž, to je základ. Třeba ve Francii jsem neviděl v kuchyních pořádně ostrý nůž. Jenom ten, kdo má skutečně vynikající nůž, může udělat dobré suši." Marek Hora to jen s úsměvem potvrzuje: "Nože, to je jeho. Však sotva přijel do Prahy, hned se po nich sháněl a kontroloval jejich ostrost. V Japonsku, kde jsem u něj byl dvakrát, kontroloval ostří neustále. Tam je brousí třikrát denně a pokaždé nejméně dvacet minut."
Jak vybírá japonský mistr ryby? "Ideální je, když máte možnost jít na rybí trh a sám si vybrat to nejlepší, co zrovna rybáři nabízejí," říká Kazato. Jeho nejoblíbenější ryby jsou pražma královská a mořský vlk. "Skutečně dobré suši poznáte, že má vedle čtyř základních chutí i pátou, danou dokonalou harmonií všech základních. Takové jídlo potom dostává novu dimenzi." Že připravit špičkové suši vyžaduje náročný trénink, poznal Marek Hora na vlastní kůži: "Když jsem k němu přijel, měl jsem bláhovou představu, že dělat dobré suši už umím a je to celkem jednoduché. Mistr mě nechal udělat stovku válečků z rýže suši, podíval se a uznal jako ucházející jenom dva."

Restaurace Samurai
Kdo zná pražské suši bary, bude v novém podniku v Londýnské ulici překvapen jeho dokonalostí. Mnohé podniky u nás se totiž zatím až na ceny podobají restauracím fast food. Tady je nejenom špičkově zařízená kuchyně, různé salónky a deset kuchařů, z toho šest z Thajska, ale také intimní prostory k obchodním jednáním. Můžete zde v členité restauraci okusit skutečně špičkové japonské pokrmy a potom sejít do dokonale řešeného suterénu a tam se věnovat ničím nerušenému jednání. Stačí zazvonit a objednat si něco dalšího k pití či snědku.
Když si elegantní a přívětivé prostory nové restaurace prohlédl suši prezident Kazato, zavzpomínal na své začátky. "Ve dvaceti jsem se vydal na starém motocyklu na cestu kolem Japonska. Skončil jsem na nejsevernějším ostrově v malém hotelu. Na vysokou školu jsem neměl a tam jsem pochopil, že pokud se chci vyrovnat v postavení a příjmech vysokoškolákům, musím být v něčem nejlepší. Tak jsem se dostal k suši. Moje první restaurace měla jenom pár metrů čtverečných."

Libor Ševčík                  
libor.sevcik@economia.cz

Zajímavost

Kdo a kde dělá nejlepší suši na světě
Pořadí prvních nejlepších mistrů kuchařů z londýnské soutěže o nejlepší moderní suši světa
1. Jeff Ramsey, hotel Mandarin Oriental Tokyo, Japonsko, pokrm Electric Eal
2. Hiroaki Okuno, Tokyo Ohsushi Mie, Japonsko, pokrm Dancing Lady Cha Cha Sushi
3. Naoki Yoshida, Sushiken Toyama, Japonsko, pokrm Konbu Marinated Salmon Nigiri
4. Noriaki Yasutake, Perry, Washington DC, USA, pokrm Fish and Chips Sushi
5. Masami Ouchi, Ubon by Nobu, Londýn, Velká Británie, pokrm Ubon Sushi
6. Shing Suzuki, Kobe Jones, Londýn, Velká Británie, pokrm Green Tea Smoked Salmon Sushi
Podrobnosti na: www.eat-japan.com


Informace
Samurai Japanese cuisine

Londýnská 73, Praha 2
Tel.: 222 515 330, www.restaurant-samurai.cz

Cenová kategorie: * * *

Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist