V červenci publikovaly HN článek Jeremyho Rifkina, v němž autor bojuje proti šlechtění plodin metodou přenosu genů. Místo této "rizikové" metody doporučuje "nejmodernější" šlechtění pomocí genetických značek.
Jeho názor si vysloužil tvrdou kritiku jak v zahraničí, tak u nás. Šlechtění na značky je totiž klasická metoda používaná mnoho let a naráží na své limity. Ty překonává metoda přenosu genů. Že není "riziková", dokumentují třeba stovky miliónů tun takto získané odrůdy sóji, které zkonzumovali lidé a domácí zvířata, aniž by se jim něco stalo.
Názor Jeremyho Rifkina propaguje také pan Stavros Dimas. Kdyby byl soukromým agitátorem, nebylo by to zajímavé. Ale pan Dimas je eurokomisařem a řídí agendu ochrany životního prostředí. Ovlivňuje tedy život, výzkum, legislativu, zemědělství, a tím i ekonomiku v celé Evropě. Není proto divu, že tuto politováníhodnou skutečnost rozebírá redakční úvodník říjnového vydání prestižního časopisu Nature.
Komisař je vystudovaný právník, ale hovoří autoritativně o šlechtitelství a straší veřejnost biotechnologicky šlechtěnými plodinami. Tvrdí, že takto vyšlechtěná plodina musí být přísně (a nákladně) kontrolovaná a výrobky z ní označované, kdežto ta, která má vlastnosti naprosto stejné (třeba necitlivost na herbicid nebo chorobu), ale získané šlechtěním pomocí značek, je bez problémů. To zavání středověkou vírou v uřknutí.
Malý příklad toho, jakou legislativu nám EU na základě podobné víry vnucuje: v devatenáctém století napadla v Evropě brambory plíseň fytoftora. Následoval hladomor. Nyní se přenosem genu z peruánského divokého bramboru do konzumní odrůdy získal brambor, kterému napadení plísní nehrozí. Stavros Dimas však doufá, že takový brambor se pěstovat nebude.
O to se postará legislativa: pokud se tento brambor v lihovaru přemění na alkohol a z něj se po několikanásobné destilaci udělá Tuzemák, který cukrář použije do pralinky, přijdou pánové jako Stavros Dimas a nařídí nám, že "k ochraně našeho zdraví" musí být tato pralinka označena cejchem "vyrobeno z geneticky modifikovaného bramboru".
Kdo by si takovou nákladně kontrolovanou a sledovanou pralinku koupil? Tak důkladná a nákladná opatření jsou nepochybně důkazem, že onen brambor je nebezpečnější než všechny jedy a drogy dohromady!
To není vymyšlená satira na lisabonská usnesení, která měla postavit Evropu do čela špičkových technologií, ale smutná realita plynoucí z politiky pana eurokomisaře Dimase.
Autor, emeritní profesor PřF UK, vedl po roce 1989 Biotechnologický ústav Karlovy univerzity

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist