Snímek: ČTK
Jsou místa, kde se třetí čtvrtek v listopadu zastaví čas. Samozřejmě, zvláště ve Francii. A o Paříži to platí dvojnásob. Beaujolais Nouveau je něco jako další národní svátek. Stovky pařížských bister vyvěsí plakáty s onou magickou větou či ji napíše na sklo. Uvnitř často není k hnutí a nedočkavci pak postávají venku a degustují přímo na ulici. Skoro se zdá, že tenhle den ve francouzské metropoli nikdo nepracuje. Zkrátka alespoň odskočit si na jednu skleničku beaujolais je prostě povinnost. Legendární víno ale bude možné zítra ochutnat i v tuzemských vinotékách či restauracích.Bude to dobré víno
Vegetační období se letos v kraji Beaujolais, rozprostírajícím se v úzkém pruhu země mezi Lyonem a Maconem, až na velké mrazy dost podobalo našemu. I zde sehrálo důležitou roli pro kvalitu vína po nepříliš příznivém průběhu roku až prosluněné září. Krásný tam byl červenec, ale srpen vinaře vystrašil. Mají zde také nižší výnosy, ale hrozny jsou kvalitnější. Raná modrá odrůda révy vinné Gamay, z které se nové beaujolais připravuje, dozrála s velmi dobrou cukernatostí a vysokým extraktem, což je dobrý základ pro přípravu kvalitního vína ročníku 2006.
První sklizeň v kraji Beaujolais začala již 5. září. "Bylo excelentní počasí. Severní vítr zajistil špetku chladu, noci tak byly svěží a víno zdravé. Poslední dny vydatně svítilo slunce, což zajistilo, že úroda plně dozrála. S prvními deseti dny sklizně jsme velmi spokojeni a děkujeme svatému Vincentu, patronu vinařů, že na naše vinice tento rok dohlížel," hlásili na svých internetových stránkách v polovině září z největšího vinařství kraje Georges Duboeuf. A stejnojmenný majitel, jemuž nejen francouzský tisk přezdívá Král beaujolais, přidal první hodnocení: "Podle vinařů je letošní úroda stejně tak dobrá jako ta loňská. Sám to mohu potvrdit. Pár hroznů, které jsem okusil, bylo úžasně sladkých, rozkvetlých a velmi chutných. Rovněž jsme ochutnali první vzorky Beaujolais Nouveau, vyprodukovaného na jihu kraje. Byly velmi dobré, v mnoha případech dokonce lepší než loni. Někteří vinaři mi tvrdili, že jsou na letošní víno pyšnější než na to loňské."
Z Beaujolais do celého světa
Cesta Beaujolais Nouveau do světa byla dlouhá. Začít je třeba od začátku. Inkriminovaná odrůda révy vinné Gamay byla ve Francii velmi populární už ve středověku. Jenže pak roku 1395 burgundský vévoda Filip rozhodl ji na svém širém panství vytrhat a velel místo ní vysadit Pinot Noir. V oblasti Beaujolais na pravém břehu řeky Saone se ale Gamay noir a jus blanc (černé Gamay s bílou šťávou), jak zní oficiální název odrůdy, udržela dodnes.
Tradici Beaujolais Nouveau odstartovali koncem 19. století místní vinaři, kteří sudy s mladým vínem, jež stěží dokončilo fermentaci, naložili na koňské povozy a zamířili s ním na jih do Lyonu. Tradice se ale dlouho držela jen v náručí regionu. Ještě před druhou světovou válkou to byl místní fenomén v barech, kavárnách a bistrech Beaujolais a Lyonu. Tam se dokonce dodnes používá oblíbené rčení: "Tři řeky protékají Lyonem: Rhone, Saone a Beaujolais."
Každý podzim pak nové víno přicházelo se stále většími fanfárami. Nedočkavé obyvatelstvo jej hltalo džbánky přímo ze sudů. Bylo to víno připravované na rychlé vypití. Pak se ale do věci vložila vláda, aby regulovala prodej takto volně tekoucího vína. Úprava z roku 1938 nařizovala kde, kdy a za jakých podmínek se smí nové víno vyrábět a konzumovat.
Když skončila válka, Beaujolais Nouveau po pár letech překročilo hranice regionu. A nejdřív si našlo cestu do pařížských bister, pro obyvatele metropole to byl barometr, jakýže, ten nový ročník vína je, a samozřejmě také dobrá záminka, jak se poveselit. Rok 1951 přinesl nové právní úpravy: Beaujolais Nouveau bylo oficiálně uznáno. Skutečnou popularitu si víno získalo v 60. letech, kdy také vznikla oblíbená fráze Le Beaujolais Nouveau est arrivé.
Oficiálním datem pro jeho uvedení na trh se nejprve stal 15. prosinec, později se termín posunul přesně o měsíc dozadu. Dnešní tradice třetího čtvrtku v listopadu se zavedla až v roce 1985, aby oslava pěkně předcházela víkendu. Přestože Beaujolais Nouveau už pár let proudilo i do světa, museli se importéři všude přizpůsobit a zavázat se, že neprodají jedinou láhev před půlnocí ze středy na třetí listopadový čtvrtek.
Letošní sklizeň Beaujolais. Pokud se chcete blíže seznámit vinohradnickou prací, můžete navštívit například vinohrad ve Vauxrenard. Vede jím informační turistická trasa dlouhá dva a půl kilometru.
Snímek: WWW.WINEWITHOUTRULES.COM
Lehké a ovocné
Globální svět prolomil hranice i mnohá tabu, a tak je ironií, že prvními "degustátory" vůbec nejsou Francouzi. Kvůli časovému posunu jako vůbec první odzátkovávají nové láhve Japonci. Obrovskou oblibu si beaujolais získalo i mezi Američany. A to se ve Spojených státech červenému vínu příliš neholduje - jeho konzumace tam nepřesahuje 30 %. Vedle úspěšného marketingu je důvodem patrně i skutečnost, že zjednodušeně řečeno Beaujolais Nouveau je nejblíž bílému vínu, jak jen červené víno může být.Červená vína z francouzského regionu jsou řidší a méně alkoholická. Nové Beaujolais se podává chlazené na 12 až 14 °C. Při vyšší teplotě ztrácí svůj typický ovocný charakter. Hrozny se nechají kvasit nelisované bez přístupu kyslíku. Mošt tím získává ze slupek barvu i typické ovocné aroma. Lisuje se už po třech až deseti dnech. Díky tomu například neobsahuje trpký tanin (kyselinu tříslovou), jinak v červených vínech běžný. Pokud vám beaujolais zachutná a nakoupíte rovnou několik láhví do zásoby, vězte, že jeho trvanlivost oproti klasickým vínům je značně omezená. Vypít by se mělo nejpozději do půl roku, tedy do května.
V celém regionu mají celkem 22 700 hektarů vinic. Vyrábí se z nich průměrně 1,4 miliónu hektolitrů převážně červeného vína. Z toho se skoro polovina prodává jako Beaujolais Nouveau nebo Primeur. To znamená více než 65 miliónů lahví.
Je zajímavé, že lepší vína v Beaujolais se rodí na severu, kde réva roste na žule a břidlici. Nové víno dělají ovšem převážně v jižní polovině regionu, kde převažuje slín a vápenec a starší víno není příliš kvalitní.Nejenom beaujolais
Mladá vína se pochopitelně konzumují i v jiných vinařských zemích. Globalizace a světový obchod nabourávají vžité představy také u vína. Jako první začínají pít nové víno už na Velikonoce v Brazílii, tedy v době, kdy u nás ještě na vinicích mnohdy mrzne. I na našem trhu jsou však již od léta k dostání vína z ročníku 2006. A například letošní mladé sauvignony z Chile jsou skvělé.
Ve staré dobré Evropě začínají jako první oficiálně s novým vínem v Itálii, kde mu říkají Novello. Poprvé se může podle tamního vinařského zákona podávat 6. listopadu. Italští vinaři ho srovnávají s panenskou dívkou, a tak ho zasvěcují Panně Marii. Na Moravě se odedávna slavnostně ochutnává nové víno poprvé na svátek svatého Martina 11. listopadu. Proto se mu také říká svatomartinské (viz IN magazín č. 45/2006). Podobnou tradici dodržují i v sousedním Rakousku, Maďarsku a Slovinsku.
Leč málo platné, beaujolais, a především tradice i pozdvižení s ním spojené coby geniální marketingový tah, zkrátka nemůže zastínit vůbec nic.
LIBOR ŠEVČÍK
libor.sevcik@economia.cz
Informace
Oficiální stránky kraje Beaujolais v češtině:
www.beaujolais.com/minisites/tch/som_.htm
O vínech z Beaujolais: www.vins-du-beaujolais.com
Vše o Beaujolais Nouveau v angličtině: www.intowine.com/beaujolais2.html
Stránky o Beaujolais Nouveau největšího producenta Georgese Duboeufa: www.winewithoutrules.com
Osobnost
Král beaujolais
Tímto honosným přízviskem bývá označován Georges Duboeuf, zdaleka největší producent beaujolais. Vyrábí 10 % celkové produkce regionu. Je rovněž dlouholetým a neúnavným propagátorem tradice Beaujolais Nouveau. Podle některých hlasů by se celosvětový úspěch mladého francouzského vína bez jeho osoby a snažení vůbec nekonal.
Duboeufovy kořeny jsou pevně zapuštěné v regionu Beaujolais, jeho předci žili v Maconnais na severním okraji oblasti již od 15. století. Vinařství se pak rodina věnuje přes tři sta let. Duboeuf původně studoval v Paříži tělesnou výchovu, ale v roce 1953 se vrátil domů a začal prodávat víno restauracím. O čtyři roky později založil skupinu 45 pěstitelů. Za pár let si založil vlastní velkou firmu se sídlem v Romaneche-Thorins. Spolupracuje s více než 400 vinaři v kraji. Z jeho roční produkce 20 miliónů lahví představuje Beaujolais Nouveau přes čtyři milióny. Jeho etikety, snadno rozpoznatelné díky barevným květinovým motivům, zaplňují více než 15 % všech lahví beaujolais.
Pověst Krále Beaujolais trochu utrpěla v roce 2004. Tehdy jej státní žalobce obvinil z vinného podvodu, protože lahve pod etiketou 2004 Beaujolais Cru obsahovaly nepřípustnou směs různých vín. Duboeuf uznal, že se stala chyba při výrobě a propustil svého výrobního manažera. Dušoval se však, že žádná z lahví se nedostala do prodeje. Nicméně soud jej letos v létě uznal vinným a nařídil mu zaplatit pokutu 38 000 dolarů.
Akce
Slavnosti beaujolais v Čechách
Letošní ročník mladého beaujolais má být podle francouzských vinařů obzvláště vydařený. Ochutnat ho můžete 16. listopadu i u nás v mnoha restauracích, které se ke slavnostem nového vína připojí.
Beaujolais Nouveau je lehké víno - víno oslav, víno veselí, víno přátelství. Degustovat ho můžete například v plzeňském klubu Buenavista. Vstupné je 90 korun www.buenavistaclub.cz
V Českých Budějovicích můžete mladé víno ochutnat v Restauraci Le Flambeau v Riegrově ulici. Oslavy beaujolais zde potrvají týden a jsou spojené s týdnem francouzských specialit.
V Jaroměři ve sklepení domu č.p. 3 zase porovnáte kvalitu našeho a francouzského mladého vína. Uskuteční se tu anonymní degustace Svatomartinských vín a beaujolais.
V hlavním městě je restaurací nabízející nové Beaujolais mnoho, pěkné ale bude ho ochutnat v historickém parku Gröbovka, ve zdejším Viničním altánu. www.vinicni-altan.cz
A pokud byste si nejraději toto víno otevřeli s přáteli doma, můžete si ho koupit od čtvrtka v prodejnách Delvity.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist