Pečená kuřátka s kuskusovou nádivkou
Snímek: VAŘÍ ŠÉFKUCHAŘI
Přitom i jejich mistrovství a postupy, které maximálně předávají v praxi svým následovníkům, stojí za zaznamenání. Jedním z takových počinů je i dnešní knižní tip, z kterého jsme vybrali několik jídel pro inspiraci a ilustraci.
Díky globalizaci a relativně lehké dostupnosti většiny míst není dnes problém ochutnat ve světových metropolích nejen místní speciality, ale i ukázky špičkové kuchyně z druhé strany zeměkoule. Šéfkuchaři putují z jedné destinace do druhé, hotelové řetězce jim umožňují praxi ve svých hotelích, a tak Francouz vaří třeba v Thajsku, Thajec v USA a Američan v Paříži. Ostatně i v Praze už najdeme řadu zahraničních špičkových kuchařů a Češi sbírají zkušenosti v cizině.
Od omáček po ovoce
V knize, kterou dnes představujeme, si dala dostaveníčko osmnáctka špičkových šéfkuchařů z Evropy, Ameriky, Asie, Austrálie a Nového Zélandu a každý z nich názorně předvádí své umění. V osmnácti kapitolách se jim tak podařilo obsadit celé kulinářské spektrum od omáček přes masa a zeleniny, až k mistrovským kouskům pekařským a cukrářským a různým úpravám ovoce či všelijakých pěn. Každý popisuje, jak nejlépe jednotlivé suroviny připravovat, a přidává i několik svých a u hostů oblíbených receptů.
Většina z nich pracuje v restauracích, které díky nim získaly ceněné michelinovské hvězdičky. A třeba díky Rickovi Baylessovi už neplatí, že nejlepší mexické jídlo vaří jen Mexičan. Jeho Mexico - One Plate at a Time byla vyhlášená za nejlepší kuchařku světa. Australan David Thompson je zase uznávaným mistrem klasické thajské kuchyně a z Thajska se k němu jezdí učit nadějní kuchaři.
Propojení chutí
Nejnovější světový trend směřuje ke vzájemnému ovlivňování a propojování světových kuchyní. Do kdysi kulinářsky zanedbaných USA se dnes do kalifornského kulinářského institutu s pěknou zkratkou názvu C.I.A. jezdí školit nadějní mladí kuchaři z celého světa včetně České republiky. Klasická Francie se nechá ovlivňovat Asií a opačně.
Dnes není problém mít prakticky všude v civilizovaných zemích ve špičkových restauracích opravdu čerstvé suroviny z moře i pevniny. A potom už záleží jenom na mistrech kuchařích, co z nich dokáží připravit, nebo se jejich uměním inspirovat při vlastním vaření. Jak říká jeden z osmnácti šéfkuchařů Paul Gayler: Žádný kuchař se přece nemůže věnovat jen jedné specifické kuchyni, když má k dispozici tolik skvělých produktů z celého světa.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Vařte s námi
Pečená kuřátka s kuskusovou nádivkou
4 malá kuřátka (400 - 450 g)
Na marinádu
3 lžíce sekaných lístků koriandru - 3 lžíce sekané hladké petrželky - 1 lžíce římského kmínu - 1 lžička červené papriky - 1 lžička mleté kurkumy - 100 ml olivového oleje - šťáva z 1/2 citrónu - 1 lžíce harisy
Na nádivku
větší špetka šafránu - 300 ml vroucí vody - 200 g instantního kuskusu - 75 g posekaného sušeného ovoce (meruňky, švestky, fíky) - 50 g rozinek namočených předem do vody - 25 g osmahnutých piniových oříšků - 2 lžíce sekaných lístků koriandru
Všechny přísady na marinádu smícháme v ploché nádobě a přidáme do ní kuřata, která pokryjeme marinádou a necháme je alespoň 3 hodiny marinovat. Mezitím smícháme ve džbánu horkou vodu s šafránem. Vychladlou ji potom použijeme na zalití kuskusu, do kterého po uvaření vmícháme zbytky přísad na nádivku. Do trouby vyhřáté na 200 °C dáme v pekáči kuřata z marinády, která jsme předtím naplnili kuskusovou nádivkou. Pečeme 25 - 30 minut, potom je necháme v teple ještě 5 minut odpočinout.Rajčatový džem s chilli
500 g velmi zralých rajčat - 2 kousky čerstvého zázvoru nahrubo nasekat - 3 lžičky rybí omáčky - 4 chilli papričky nakrájet na jemné plátky - 4 stroužky česneku nakrájet na jemné plátky - 300 g krystalového cukru
100 ml červeného vinného octa
Polovinu rajčat, zázvor a rybí omáčku rozmixujeme do hladka. Zbývající rajčata nakrájíme na drobné kostičky a vše smícháme s ostatními ingrediencemi a v hrnci pomalu přivedeme za častého míchání k varu. Odebíráme pěnu z povrchu a necháme pomalu táhnout za občasného míchání. Džem je hotový, když zhoustl a začíná se lesknout. Nalijeme ho do vyvařených sklenic a uložíme do chladu.Sušenky Arlettes
70 - 80 kusů - 300 g listového těsta - 1 lžička vanilkového cukru - 2 lžičky mletého nového koření 500 g moučkového cukru
Na pomoučněném vále vyválíme těsto do tloušťky 3 mm. Vykrojíme obdélník 20 x 40 cm, položíme delší stranou před sebe a velmi těsně ho zarolujeme, zabalíme do fólie a dáme na 45 minut do mrazáku. Ostrým nožem potom nakrájíme plátky 3 mm silné. Plech vyložíme pečicím papírem a smícháme cukr s vanilkou a novým kořením. Nakrájené kousky dáme na cukr a vyválíme z nich co nejtenčí placičky. Ty potom dáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 230 °C asi 5 - 6 minut. Sušenky by měly silně zkarmelizovat.
Knižní tip
Vaří šéfkuchaři
Sestavila Jill Normanová
Postupy a recepty osmnácti světových šéfkuchařů
Vydala Euromedia Group - Ikar
Cena: 799 Kč
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist