Snímek: Jaroslav Jiřička
Co k rybě
Nic nepokazíte, když ke svátečnímu stolu zvolíte kvalitní víno z českých či moravských vinic. Určitě se potěšíte některým z kvalitních odrůdových vín z ročníku 2005, který se vyznačuje u dobře připravených vín díky kvalitně vyzrálým hroznům odrůdovou čistotou a plností. Navíc jsou tato vína pořád ještě příjemně svěží. Například takový Müller Thurgau 2005 pozdní sběr z vinařství Pavlov, které patří k uskupení Bohemia Sekt Starý Plzenec, vás určitě mile překvapí. Jindy podceňovaná odrůda se v tomto vzorku předvádí v plné kráse a košatosti. Stejně jako loňské Veltlínské zelené ze Znovínu Znojmo nebo Ryzlink rýnský 2005 z Chateau Bzenec.
Pro ty, kdo mají raději aromatičtější vína, je dobrou volbou Muškát moravský neboli MOPR 2005 z Žernosek od Františka Kupsy. Kdo má raději víno mohutnější a na stole se smaženým kaprem i hutný bramborový salát, určitě si pochutná na pozdním sběru Ryzlinku vlašském 2005 z Tanzeberku Mikulov. A pokud si chcete dopřát něco cizokrajného, vyhledejte Sauvignon 2006 z Chile, už se u nás objevil a je vynikající, svěží a příjemně pitelný. Jestli je pro vás ve víně Francie nade vše, potom určitě nezklame kvalitní krystalické Chablis nebo nějaký kouřový Sauvignon z apelace Pouilly Fumé, rozkládající se v povodí řeky Loiry.
Pokud pohrdnete rybou pečenou nebo smaženou a máte třeba kapra na černo, potom si určitě dobře svlažíte rty Modrým Portugalem nebo Svatovavřineckým z Habánských sklepů. Určitě nic nepokazíte, když svým bližním nabídnete jako tečku k dezertu sklenku slámového vína třeba od Marcinčáka nebo ledové z vinařství Sonberg či ze Znovínu Znojmo. Milovníky portského potěší například desetileté tawny Royal Oporto od společnosti Real Companhia Velha.
Nápoje předpůlnoční a popůlnoční
Jestliže vás slavnostní večeře nezmohla ke klimbání pod stromečkem a chystáte se vyrazit ještě ven na procházku nebo na půlnoční, můžete si případně připravit i něco na zahřátí. Na klasické svařené víno je rozhodně škoda některého z výše zmiňovaných. Přidané koření totiž přerazí všechny důležité jemné nuance vůní a chutí. Jestliže pro vaření jídel je dobré používat kvalitní vína, na svařák je dobré i obyčejné červené s vyšším obsahem alkoholu. Pokud chcete, aby vás zahřál nejenom teplý nápoj, ale i alkohol, koření (skořice, vanilka, citrónová kůra, nové koření atd.) napřed svařte s trochou vody a teprve potom přidejte víno. Už však nevařte, jenom zahřejte. Alkohol má totiž bod varu už při 78° C, tedy začíná se odpařovat dávno před tím, než začne vřít ostatní nálož v hrnci. Pokud tedy budete svařák, punč nebo grog opravdu vydatně vařit, žádný alkohol vám v nich nezbude.
Grog zpustlých námořníků
Navzdory historii, kdy dal chladnému grogu jméno 21. srpna 1740 britský admirál Veron zvaný Old Grog (Starý Kořala), když nechal britským královským námořníkům míchat rum, který fasovali s vodou, je u nás tento nápoj znám jako horký. Bohužel někdy je to především horká voda s rumovou trestí, kapkou tuzemáku a kusem citrónu. To speciální grog zpustlých námořníků je jiná síla, a dokonce vstoupil do klasické literatury. Dočtete se o něm v Osudech dobrého vojáka Švejka, kde se píše, že člověk po jeho vypití přeplave jako nic i kanál La Manche. Nejde přitom o nápoj daný pouze literární licencí Jaroslava Haška, ale o konkrétní horký drink, s kterým měl autor, známý mimo jiné svým kladným vztahem k alkoholu všeho druhu, osobní zkušenosti. Jeho přesná receptura se však nenašla v pozůstalosti autora Švejka, ale jeho přítele malíře Panošky. Na požádání vám ho osobně uvaří pravnuk Jaroslava Haška Martin Hašek, který vládne starobylému citlivě zrekonstruovanému hostinci U České koruny v Lipnici nad Sázavou. Je to tentýž hostinec, kde jeho pradědeček napsal podstatnou část Osudů dobrého vojáka Švejka a na dohled od hostince je také pohřben. V Lipnici totiž 3. ledna 1923 zemřel. Jaroslav Hašek si zde tento speciální grog nechával vařit a popíjel ho s přáteli na Silvestra. Původní recept na grog zpustlých námořníků zde mají vystavený a v originále zní:
Půl litru vody dej svařit s půl kilem cukru, dvěma či třemi zrnky nového koření, deseti zrny hřebíčku, kouskem skořice, citrónovou kůrou z celého citrónu. Po svaření přilej tři litry bílého vína a znovu nech přejít varem. Pak přidej litr koňaku a dej pozor, aby to neuteklo!!! Po postavení na stůl se sundá poklice a páry se zapálí a hned se zase nádoba přikryje. Tím slavnostní obřad vaření grogu končí. A kdo ti řekne, že máš dát vanilku, tak mu dej přes držku.
Pokud zatoužíte ochutnat nějaký hodně kvalitní posilující míchaný horký nápoj, v Praze rozhodně neprohloupíte návštěvou Be Bop baru hotelu Radisson SAS Alcron. Umí zde zajímavé čajové variace jako Sunset Tea nebo Berry Nice Tea. Do černého čaje se v případě Sunset přidává rum, pomerančový likér a pomerančový džus, v druhém do zeleného čaje čerstvé ovoce a med. Umí zde i horké portské a různé grogy. I námořnický. Na rozdíl od Haškova pro zpustlé námořníky se tady k rumu přidává víno červené a pochopitelně také směs koření. Namíchají vám třeba i zajímavý kávový koktejl Peppermint Orange Coffe, nápoj skládající se z pomerančového likéru, čerstvé máty, cukru, espressa a šlehačky. Teplým drinkům tady mají zasvěcený navíc celý leden.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Namíchejte si
Winter punch
3 cl Absolut mandarin - 15 cl horkého borůvkového džusu - 1 kolečko citrónu - 1 hřebíček - kousek skořice
Do sklenice dáme kolečko citrónu s hřebíčkem a skořicí, zalijeme horkým borůvkovým džusem, přidáme Absolut mandarin a ozdobíme lístečky máty.
Horké mojito
4 cl Metusalém Rum - 7 g medu - 2 stonky máty - 1 limetku - 2 cl limetkového džusu - 20 cl horké vody
Do sklenice nakrájíme limetku a přidáme mátu, med a rum. Rozdrtíme a promícháme, zalijeme horkou vodou, přidáme limetkový džus a rum. Promícháme a hned podáváme.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist