Pro představu - první sklizeň réva dává až po třech letech a teprve potom její hrozny lze hodnotit. Přinášíme abecedně řazený aktuální přehled všech v České republice zapsaných odrůd. Další z řad světově známých odrůd i novošlechtěnců jsou v různém stadiu testů, které je nutné s pozitivním hodnocením absolvovat před zápisem. Intenzivně se šlechtěním nových odrůd u nás zabývá například docent Miloš Michlovský.
Odrůdy určené k produkci bílých vín
Aurelius
Odrůda vyšlechtěná na Moravě ing. Vaverkou a ing. Zatloukalem křížením Neuburského s Ryzlinkem rýnským. Nejvíce je rozšířena v mikulovské vinařské podoblasti. Vína jsou vysoce kvalitní, připomínající Ryzlink rýnský. Zapsána v roce 1983.
Děvín
Slovenský kříženec Tramínu červeného s Veltlínským červenobílým, zatím není příliš rozšířená, dává aromatické kvalitní víno. Šlechtitelé ing. Pospíšilová a ing. Korpas. Do Státní odrůdové knihy ČR byla zapsána v roce 1998.
Chardonnay
Ještě pořád ve světě velmi módní odrůda, která pravděpodobně vznikla ve Francii volným křížením Rulandského s odrůdou Heunisch. Na Moravě a v Čechách se pěstuje spolu s Rulandským bílým již řadu staletí. Nejvíce je rozšířena v mikulovské vinařské podoblasti. Víno je plné, harmonické, s vyšším obsahem kyselin. Zapsaná v roce 1987.
Irsai Oliver
Původem z Maďarska, kde byl vyšlechtěn křížením Bratislavského bílého s Čabaňskou perlou. Šlechtitel Pál Kocsis. Nejvíce se pěstuje ve velkopavlovické vinařské podoblasti. Víno je kořenité, po vyzrání plné, muškátové s nižším obsahem kyselin. V České republice je zaregistrovaný od 1975.
Kerner
Německá odrůda vyšlechtěná A. Heroldem v roce 1929 křížením Trolínského s Ryzlinkem rýnským. Dává harmonické víno velmi dobré kvality s příjemným obsahem kyselin. Zapsána byla v roce 2001.
Lena
Původní moravská odrůda révy vinné vyšlechtěná křížením odrůd Lipovina a Irsai Oliver. Významněji rozšířena zatím není. Víno je lehké s harmonickými kyselinami a velmi příjemným aromatem. Vyšle-
chtěná v Perné ing. Zatloukalem a ing. Michlovským. Zapsána byla v roce 2001.
Malverina
Původní moravská odrůda vyšlechtěná v Perné ing. Michlovským, ing. Mádlem a prof. ing Krausem křížením odrůd Rakiš a Merlan. Víno je vyrovnané, dobré kvality s mírně aromatickou odrůdovou chutí. Zapsáno v roce 2001.
Muškát moravský (MOPR)
Původní moravská odrůda vyšlechtěná v Polešovicích ing. Křivánkem křížením Muškátu Ottonel s Prachtraube. Nejvíc je vysazena ve velkopavlovické, mikulovské a znojemské vinařské podoblasti. Výborné víno dává i v Čechách, například v Žernosekách. Má jemné muškátové aroma a nižší kyseliny. Byla zapsaná v roce 1987.
Muškát Ottonel (Muscat Ottonel)
Francouzská odrůda vzniklá v 19. století křížením Chrupky a Muškátu žlutého. V dobrých ročnících dává plná muškátová vína se zbytkem cukru. Zapsáno v roce 1952.
Müller-Thurgau (Silvaner, Rivaner)
Odrůdu vyšlechtil v roce 1882 profesor Müller, který pocházel ze švýcarského kantonu Thurgau. Původně se udávalo, že jde o křížení Ryzlinku rýnského se Sylvánským zeleným. Podle genové analýzy vznikla křížením odrůd Ryzlink rýnský a Madlenka královská. U nás patří k nejrozšířenějším. Je hojně zastoupena v české vinařské oblasti a ve velkopavlovické a slovácké vinařské podoblasti. Víno má příjemné aromatické látky a spíše nižší obsah kyselin. Zapsáno v roce 1941.
Neuburské (Neuburger)
Rakouská odrůda pravděpodobně vzniklá nahodilým křížením Veltlínského červeného se Sylvánským zeleným. Údajně byla vyplavena Dunajem ve Wachau. Na Moravě se začal pěstovat v roce 1915 a dnes je zastoupena ve všech vinařských podoblastech. Po-skytuje plná a extraktivní jakostní vína. Zapsána v roce 1941.
Pálava
Původní moravská odrůda vyšlechtěná ing. Veverkou křížením Tramínu červeného s Müllerem-Thurgau. Nejvíce se pěstuje v mikulovské a znojemské vinařské podoblasti. Víno je harmonické s jemným aromatem a nižšími kyselinami. Zapsáno v roce 1977.
Rulandské bílé (Pinot blanc, Pinot bianco, Wei#223#er Burgunder, Fehér)
Světově rozšířená francouzská odrůda pěstovaná i na území České republiky již od dob Karla IV. Jde o pupenovou mutaci Rulandského šedého. Nejvíce se pěstuje ve vinařské podoblasti slovácké, mělnické, znojemské a litoměřické. Víno je plné, extraktivní s vyšším obsahem kyselin. Je vhodné i k delšímu ležení na láhvi. Zapsáno v roce 1941.
Rulandské šedé (Pinot gris, Pinot grigio, Ruländer, Graue Burgunder, Tokayer, Piros kisburgundi)
Francouzská odrůda pěstovaná po celém vinařském světě. Jde o pupenovou mutaci Rulandského modrého. Název Tokayer se z rozhodnutí EU od letošního roku nesmí používat, neb zavdává možnost záměny s Tokajským. Na území České republiky se pěstuje již od 14. století. Hojně je zastoupena ve vinicích vinařských podoblastí mělnické, litoměřické, znojemské a velkopavlovické. Víno je vysoce jakostní s chlebnatými tóny. Zapsáno v roce 1941.
Ryzlink rýnský (Rheinriesling, Petit Riesling, White Riesling, Johannisberg)
Původně německá odrůda vzniklá podle genové analýzy na horním toku Rýna volným křížením odrůdy Heunisch s Tramínem. Na území České republiky se dostala ve středověku, nyní je nejvíce zastoupena v české vinařské oblasti a v moravských podoblastech slovácké a znojemské. Víno vyniká jemným, až broskvovým aromatem, vyšším obsahem kyselin, je vhodné k ležení na láhvi. Zapsáno v roce 1941.
Ryzlink vlašský (Welschriesling, Riesling italico, Olaszrizlig)
Původ sice není jednoznačný, ale název napovídá, že by tato odrůda mohla pocházet ze severní Itálie. Je rozšířena především v zemích bývalého Rakousko-Uherska. V českém vinařském regionu se nepěstuje, na Moravě se objevila kolem roku 1900 a nyní je u nás třetí nejrozšířenější odrůdou. Velké zastoupení má ve vinařské podoblasti mikulovské. Dává neutrální víno s vyšším obsahem kyselin. Hojně se používá při výrobě sektů. Za-psáno v roce 1941.
Sauvignon (Sauvignon blanc)
Pochází pravděpodobně z Francie, kde tato odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem Tramínu červeného. Pěstuje se ve všech vinařských oblastech světa. U nás je nejvíce ve znojemské vinařské podoblasti. Patří k nejjakostnějším a dává víno s typickým broskvově-muškátovým aroma. Zapsáno v roce 1952.
Sylvánské zelené (Grüner Silvaner, Grüner Zierfandl)
Pochází pravděpodobně z Rakouska, kde tato odrůda vznikla samovolným opylením Tramínu červeného pylem odrůdy Rakouské bílé. Na území ČR se pěstuje od středověku, nyní nejvíce ve vinařské podoblasti litoměřické. Víno je jemně kořenité s vyššími kyselinami. Zapsáno v roce 1941.
Tramín červený (Gewürztraminer, Roter Traminer, Savagnin rosé, Piros Tramini)
Původ sice není jednoznačný, podle genové analýzy vznikl volným křížením révy lesní a pak se významně podílel na vzniku evropských odrůd. Italové přisuzují její původ k obci Tramin. Každopádně patří k nejstarším odrůdám. Dává vysoce jakostní, plné, kořenité, aromatické víno s nižším obsahem kyselin. Zapsáno v roce 1941.
Veltlínské červené rané (Večerka, Frühroter Veltliner, Rote Malvasier)
Jeho původ není zcela vyjasněn, podle genové analýzy vznikla nahodilým opylením Sylvánského zeleného pylem Veltlínského červeného, k nám se dostal z Dolního Rakouska. Největší zastoupení má ve vinařské podoblasti mikulovské a slovácké. Víno má vysoký extrakt a nižší kyseliny. Je vhodné ho pít mladé. Zapsáno 1952.
Veltlínské zelené (Grüner Veltliner, Grünmuskateller)
Geneticky se u nás hojně zastoupená odrůda velmi podobá odrůdám Tramín a Červeno-špičák. Pravděpodobně pochází z Rakouska. V Čechách se nepěstuje, na Moravě, kam se dostala z Dolního Rakouska, zdomácněla už před staletími a v současnosti je nejrozšířenější odrůdou révy vinné u nás. Nejvíce je zastoupena ve vinařské podoblasti znojemské, velkopavlovické a slovácké. Víno jemně voní po lipovém květu, v chuti je lehce hořkomandlové s vyváženými kyselinami. Zapsáno v roce 1941.
Veritas
Původní moravská odrůda vyšlechtěná ve Znojmě Cyrilem Míšou a Milošem Zbořilem křížením odrůd Ryzlink červený a Bouvierův hrozen. Víno je harmonické, příjemné chuti s jemným ovocným aromatem. Zapsáno v roce 2001.
Cabernet Sauvignon
Snímek: Archiv
Modré odrůdy
Agni
Původní moravská odrůda vyšlechtěná ve Velkých Pavlovicích a Perné šlechtiteli Havlíkem, Zatloukalem a Michlovským křížením odrůd André a Irsai Oliver. Víno je plné, příjemné chuti s muškátovým aromatem, což je u modrých odrůd výjimkou. Zapsáno v roce 2001.
Alibernet (Odeskij čornyj)
Pochází z Ukrajiny, kde byl vyšlechtěn křížením odrůd Alicante Bouchet a Cabernet Sauvignon. Víno má vysokou barvu a kabernetový buket s vyšší kyselinkou. Zapsáno v roce 1975.
André
Původní moravská odrůda vzniklá ve Velkých Pavlovicích křížením Frankovky se Svatovavřineckým. Šlechtitel ing. Horák. Pojmenovaná na počest Ch. K. Anrého, který v Brně založil první spolek na šlechtění ovoce na světě. V Čechách se nepěstuje, nejvíce je rozšířena ve vinařské podoblasti velkopavlovické a slovácké. Víno je plné s intenzivní červenou barvou a odrůdovým aromatem, někdy s vyššími kyselinami. Zapsáno v roce 1980.
Ariana
Původní moravská odrůda vzniklá ve Velkých Pavlovicích křížením odrůd (Ryzlink rýnský a Svatovavřinecké) a Zweigeltrebe. Šlechtitel ing. Zatloukal a ing Michlovský. Dává plné, harmonické víno velmi dobré kvality. Zapsáno v roce 2001.
Cabernet Moravia
Původní moravská odrůda vyšlechtěná Lubomírem Glosem v Moravské Nové Vsi křížením odrůdy Cabernet Franc s Zweigeltrebe. Víno je harmonické, příjemné chuti, tmavé barvy s jemným kabernetovým aromatem. Zapsáno v roce 2001.
Cabernet Sauvignon
Odrůda vznikla náhodným opylením odrůdy Cabernet Franc pylem odrůdy Sauvignon, pravděpodobně již v době římské. Dnes se pěstuje ve všech vinařských zemích světa. Víno má výraznou odrůdovou chuť, vyšší barvu a obsah kyselin, je vhodné k delšímu uskladnění. Zapsáno v roce 1980.
Frankovka (Lemberger, Blaufränkisch, Kékfankos)
Stará odrůda nejednoznačného místa původu, jedním z jejích "předků" byla odrůda Heunisch, rozšířená je především v zemích bývalého Rakousko-Uherska. V Čechách se nepěstuje, na Moravě byla ještě v 19. století nejrozšířenější modrou odrůdou, nyní je druhou v pořadí. Nejvíce se pěstuje ve vinařské podoblasti velkopavlovické a slovácké. Víno je tvrdší, s čerstvou kyselinou a světlejší barvou. Zapsáno v roce 1941.
Merlot
Stará odrůda pocházející z Francie. Geneticky původ naznačuje křížení s Cabernetem Sauvignon. Vína z těchto dvou odrůd tvoří základ slavných vín z Bordeaux. Víno je plné, výborné chuti a tmavé barvy. Zapsáno v roce 2001.
Modrý Portugal (Blauer Portugieser, Portugais Bleu)
Původ není jednoznačný, od konce 18. století se pěstuje v Čechách a na Moravě. Nejvíce je rozšířen ve vinařské podoblasti mělnické, litoměřické a velkopavlovické. Víno je lehčí, s nižší barvou a nižšími kyselinami. Zapsáno v roce 1941.
Neronet
Původní moravská odrůda vyšlechtěná profesorem Krausem postupným křížením Svatovavřineckého, Modrého Portugalu a Alibernetu. Víno má neutrální chuť a vůni, vysokou barvu a díky nižším kyselinám je harmonické i v klimaticky méně příznivém roce. Zapsáno v roce 1991.
Rulandské modré (Pinot noir, Pinot nero, Blauer Burgunder, Spätburgunder, Kisburgundi)
Pochází z Burgundska, kde pravděpodobně v době římské vzniklo samovolným křížením odrůd Mlynářka a Tramín. Do Čech se dostalo již ve 14. století a sazenice nechal dovést i Karel IV. Nejvíce se pěstuje ve vinařské podoblasti litoměřické, mělnické, znojemské a velkopavlovické. Víno je vysoce jakostní, plné s hořkomandlovou příchutí. Barva je světlejší, víno získává na jakosti delším ležením na láhvi. Zapsáno v roce 1941.
Svatovavřinecké (Saint Laurent)
Podle genetiků vzniklo jako semenáč "burgundských/rulandských" odrůd ve Francii. V ČR se začalo pěstovat po roce 1900 a nyní je zde nejrozšířenější modrou odrůdou. Největší zastoupení má ve vinařské podoblasti litoměřické, mělnické, znojemské a slovácké. Víno obsahuje více kyselin a tříslovin, může několik let ležet na láhvi. Zapsáno v roce 1941.
Zweigeltrebe
Odrůda byla vyšlechtěna v Rakousku profesorem Zweigeltem (rebe znamená réva) křížením Svatovavřineckého s Frankovkou. Má tedy opačné rodiče než naše André. Ve druhé polovině šedesátých let dvacátého století se dostala na Moravu a je stále oblíbenější. Nejvíc je vysazena ve vinařské podoblasti litoměřické a velkopavlovické. Víno obsahuje více tříslovin a kyselin, proto může ležet na láhvi. Zapsáno v roce 1980.
Vedle zmíněných moštových odrůd jsou ve Státní odrůdové knize zapsány také stolní odrůdy, které dávají hrozny určené k jídlu. Jsou to: Arkadia, Diamant, Chrupka bílá a červená, Julski biser, Olšava Panonia Kincse, Pola a Vitra.
Libor Ševčík
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist